Un fotograf danez a vorbit despre „talentul ascuns” al călăului John jihadistul: „M-a învârtit prin închisoare și apoi m-a lovit cu picioarele”

Publicat: 16 10. 2015, 11:59

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, Rye povestește tratamentul la care l-a supus bărbatul care purta cagulă și vorbea în timpul înregistrării unor execuții SI.

„M-a luat și am fost nevoit să dansez tango, John și cu mine”, a declarat Ruye pentru radiodifuzorul DR.

„Îmi țineam capul în jos și mi-era teamă să nu fiu bătut. M-a învârtit prin închisoare. Brusc, s-a răzgândit și m-a trântit la pământ. Au dat în mine și m-au lovit cu picioarele. La sfârșit m-au amenințat că-mi taie nasul cu cleștele și alte lucruri asemănătoare”, a declarat tânărul.

Oficiali occidentali l-au identificat pe acest bărbat ca fiind Mohammed Emwazi.

Michael Weiss, coautorul cărții „ISIS: Inside the Army of Terror”, apreciază că Emwazi dă dovadă de „un simț sinistru al umorului în ceea ce privește tortura, aproape ca în (filmul) Portocala mecanică”.

„Este doar o nouă intrare în analele bolnave și smintite ale modului în care ISIS (unul dintre acronimele SI) tratează ființele umane”, adaugă el.

Un fost analist CIA, Aki Peritz, apreciază că este posibil ca Emwazi, la fel ca alți recruți SI, să fie atras de „grotesc”.

„Tipii care conduc această organizație și o mulțime dintre tipii care controlează ostatici sunt sadici”, adaugă el.

Potrivit lui Weiss, susținători online ai SI s-au bucurat când au auzit povestea cu tangoul. Susținătorii grupării extremiste încearcă să pună semnul egal din punct de vedere moral între relele tratamente la care anchetatori americani i-au supus pe suspecți jihadiști și relele tratamente la care sunt supuși occidentalii răpiți de SI – de la combinezoanele portocalii și până la poziții de stres.

Emwazi nu a mai apărut în înregistrări video cu decapitări din ianuarie, iar Weiss se întreabă dacă acesta mai este în Siria.

„Statutul său a decăzut în ultimele luni, de când a fost demsacat”, apreciază Weiss. „Se pare că a fugit. Deci nu este tocmai celebritatea și purtătorul de cuvânt care obișnuia să fie”, adaugă el.

– Mai trăiește „John jihadistul”?

O posibilă explicație, în opinia lui Peritz, ar fi că SI nu ar mai avea ostatici occidentali pe care să-i execute.

Însă el avertizează că acest lucru nu înseamnă că Emwazi nu mai este o amenințare. „Dacă mai există vreun ostatic occidental, mai mult ca sigur (Emwazi) va apărea în înregistrarea video” de la execuție, subliniază el.

Rye a fost ținut ostatic în Siria din mai 2013 și până în iunie 2014, uneori împreună cu alți ostatici străini, inclusiv cu americanul James Foley. El a declarat pentru ziarul danez Berlingske că Foley s-a remarcat ca un bărbat cald și drept, chiar și în captivitate, unde aveau loc încăierări pentru mâncare, iar agresivitatea stătea gata să izbucnească.

El a spus că a promis să memoreze o ultimă scrisoare de la Foley și că a trimis-o familiei acestuia imediat ce a fost eliberat.

„A fost teribil. A fost o scrisoare despre moarte, în care și-a luat adio de la familia sa”, a declarat fostul ostatic pentru Berlingske. „Dacă m-aș gândi la acea scrisoare în fiecare zi, aș fi o epavă în prezent”, a adăugat el.

Rye se pare că a fost eliberat în schimbul unei sume importante de bani, plătită de către familia sa, cu două luni înainte ca decapitarea lui Foley să apară în prima dintr-o serie de înregistrări macabre.