Un hacker rus a recunoscut tot: dedesubturile unei acțiuni de ”super-pirataj” care a cauzat un prejudiciu de 300 de milioane de dolari. Care sunt companiile afectate

Publicat: 16 09. 2015, 08:32

Vladimir Drinkman (34 de ani) s-a recunoscut vinovat în fața unui tribunal din New Jersey și riscă să fie condamnat la o pedeapsă grea prin sentința așteptată la începutul anului 2016.

Arestat de autoritățile olandeze în iunie 2012, ‘megahackerul’ rus a fost extrădat în februarie 2015 de Olanda spre SUA.

‘Suspecții ca Drinkman, care au capacitățile de a forța intrarea în rețelele noastre informatice și propensiunea de a o face, reprezintă o amenințare perfecționată pentru echilibrul nostru economic, viața noastră privată și securitatea noastră națională’, a comentat Ministerul american al Justiției într-un comunicat.

Drinkman și alți patru coacuzați sunt suspectați că au penetrat sistemele a 15 societăți, printre care se află operatorul bursier Nasdaq, compania aeriană JetBlue, Visa Jordanie, Carrefour, Dexia și canalul 7-Eleven.

Cei cinci suspecți, patru ruși și un ucrainean, ar fi recuperat datele a peste 160 de milioane de carduri bancare pe care le-ar fi revândut unor părți terțe pentru 10 și 50 de dolari bucata, în funcție de originea cardului — americană, canadiană sau europeană.

Potrivit autorităților federale, acesta este ‘cel mai important caz de pirataj informatic internațional judecat vreodată de justiția americană, scrie Agerpres.