Un important oficial american nu crede că va fi pace: Intențiile Coreei de Nord sunt bine ascunse. Ce se va întâmpla cu arsenalul nuclear

Publicat: 17 11. 2017, 23:20

Coreea de Nord este sub presiunea sancțiunilor internaționale pentru programul de testare a rachetelor. Deși Consiliul de Securitate ONU a adoptat rezoluții în acest sens, statul nord-coreean a declarat că nu va renunța niciodată la arsenalul nuclear, deoarecere se simte amenințat de SUA.

Lee Do-hoon, Înaltul reprezentant sud-coreean pentru pace și securitate și omologul său american, Joseph Yun, s-au întâlnit să discute în insula Jeju, ca urmare a unui summit ținut săptămâna trecută la Seul, între președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, și președintele Statelor Unite, Donald Trump.

„Nu este niciun dubiu că cei doi președinți vor să găsească o modalitate pașnică pentru rezolvarea problemei nucleare a Coreei de Nord”, a declarat Joseph Yun, în contrast cu afirmația făcută săptămâna trecută de președintele Trump, care susținea că „timpul pentru discuții (n. red.- cu administrația de la Phenian) s-a terminat”.

Cu toate că ultima rachetă a fost testată de statul nord-coreean cu două luni în urmă, pe 15 septembrie, cei doi reprezentanți ai păcii au avertizat că lipsa acțiunilor nu înseamnă neapărat un lucru pozitiv.

„Sper că se vor opri permanent. Nu avem comunicații din partea lor, așa că nu știu dacă să interpretez într-un mod pozitiv sau nu”, a adăugat Joseph Yun.

Lee Do-hoon a mai declarat că un reprezentant chinez a fost trimis la Phenian, iar administrația de la Seul se va interesa care au fost concluziile vizitei. Reprezentantul chinez a ajuns în capitala Coreei de Nord vineri.

Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au insultat reciproc prin intermediul presei și a rețelelor de socializare online, ceea ce a dus la tensionarea relațiilor deja instabile.

SUA deține 28.500 de militari pe teritoriul Coreei de Sud, dar neagă că prezența lor acolo reprezintă un posibil atac armat.