Un lanț de supermarketuri cipriot a distrus aproximativ 16 tone de hamburgeri ca măsură precauție

Publicat: 14 02. 2013, 16:15
Actualizat: 21 06. 2014, 23:28

Autoritățile cipriote au anunțat joi că un lanț de supermarketuri local a distrus, ca măsură de precauție, aproximativ 16 tone de hamburgeri, de teama să nu conțină carne de cal, relatează AFP.

Inspectorul sanitar Christos Christou a declarat pentru postul public de radio că 16,5 tone de hamburgeri au fost distruse în ianuarie de un lanț de supermarketuri în urma scandalului izbucnit în Irlanda.

Potrivit lui, autoritățile au retras hamburgeri de pe piață până când vor obține o probă documentată din partea companiilor vizate că aceștia conțin carne „proprie” consumului.

Dar autoritățile cipriote au afirmat că „prezența cărnii de cal nu s-a constatat în lanțul alimentar din Cipru” și teste sunt în curs pentru a da asigurări că toate produsele pe bază de carne nu reprezintă pericol.

Directorul serviciilor veterinare George Kyriakides a anunțat pentru agenția de presă CNA că niciun produs pe bază de carne de cal nu a fost vândut direct consumatorilor locali.

„Putem spune că până în prezent, conform faptelor care ne-au fost raportate și testelor realizate, niciun produs pe bază de carne de cal nu a intrat în lanțul alimentar din Cipru”, a afirmat Kyriakides, fără să ofere mai multe precizări.

„Dar trebuie să efectuăm teste privind aproximativ 500 de facturi”, a spus el.

El a mai afirmat că o întreprindere de la Limassol (sud) ar fi fost implicată în scandalul cărnii de cal acționând ca intermediară în Europa.

„Birourile de la Limassol aparțin unui cabinet de experți contabili, care ar fi acționat în calitate de intermediar comercial”, a spus el pentru agenția de presă cipriotă.

Scandalul a izbucnit după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste produse au fost fabricate de către un subcontractant francez, Comigel, care a cumpărat carnea de la o altă societate franceză, Spanghero.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităților franceze, ar fi trecut pe la un comerciant cipriot, apoi olandez, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero și a fost redirecționată către preparatorul Comigel.