Un nou conflict Rusia-UE. Bruxelles-ul sesizează OMC și strigă: Porcul european e ținut ostatic de ruși! CORESPONDENȚĂ GÂNDUL

Publicat: 08 04. 2014, 17:08
Actualizat: 29 07. 2014, 19:52

Uniunea Europeană  a reclamat, marți, Rusia la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în conflictul privind interdicțiile impuse de Moscova la carnea europeană de porc, a anunțat Comisia (CE), într-o conferință de presă.

Rusia și-a închis piața pentru Europa în ianuarie 2014, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană la granițele Lituaniei și Poloniei cu Belarusul. Cazurile au fost izolate și, prin decizia lor, autoritățile ruse au tăiat aproape un sfert din volumul total al exporturilor UE, a subliniat CE, care acuză Rusia, al treilea cel mai mare partener comercial al Uniunii, că „ține ostatică industria europeană”.

Întrebat de gândul care sunt consecințele exacte ale acestui embargo din partea rușilor, un purtător de cuvânt al CE a comentat că „situația este foarte gravă”.

În 2013, exporturile de carne și produse din carne de porc ale UE în Rusia au ajuns la valoarea de 1,4 miliarde de euro. Conform unor estimări, interdicția rușilor produce zi de zi pierderi de patru milioane de euro pentru industria cărnii de porc din Europa. Din acest motiv, au fost deblocate șapte milioane de euro, bani europeni, pentru susținerea măsurilor sanitar-veterinare, precum și pentru a-i ajuta pe crescătorii din țările cel mai puternic afectate, respectiv Polonia și țările baltice.

„Situația este foarte gravă pentru industria noastră, în condițiile în care ea s-a pregătit să exporte în Rusia și pe urmă s-a trezit cu o interdicție atât de disproporționată. Impactul se traduce în ținerea unei cantități mari de porc în spațiile de depozitare în acest moment, ceea ce este o problemă pentru industrie în ansamblul ei”, a explicat John Clancy. Acesta este motivul pentru care prețul cărnii de porc a căzut și piața se confruntă acum cu stocuri mult prea mari.

„Cerem deschiderea unor consultări”, a anunțat, marți, Comisia, demarând o primă etapă a procedurii de reglementare a diferendului cu Rusia, conform prevederilor OMC. Aceste consultări urmează să dureze 60 de zile. Dacă la sfârșitul perioadei nu se ajunge la niciun acord între cele două părți, atunci se trece la etapa următoare – tribunalul de arbitraj.

„Interdicția impusă de Rusia porcului european este în mod clar disproporționată și contravine regulilor OMC”, a declarat comisarul pentru Comerț, Karel de Gucht. „Au existat incidente minore și foarte puține cu porci mistreți, în apropierea graniței cu Belarus, care au fost controlate imediat de autoritățile europene. După săptămâni în care am discutat cu partea rusă, încercând să rezolvăm problema, nu vedem niciun fel de progres. Europa își va apăra producătorii de carne de porc și, din acest motiv, nu are de ales decât să ducă problema la OMC”, a mai spus De Gucht.

La rândul său, comisarul pentru Sănătate, Tonio Borg, a comentat că, „în ciuda eforturilor noastre”, Rusia a refuzat propunerea europeană de a repermite exporturile, cu excepția zonelor în care au fost depistate cazurile. Mai mult, susține Borg, virusul provine cel mai probabil tot din Rusia, nu din UE.

Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare producător de carne de porc din lume, după China, cu 152 de milioane de porci. Jumătate din acest număr își are originea în Germania, Franța și Spania.