Un oficial german dă cărțile pe față: ce trebuie să facă Turcia pentru a scăpa de vize pentru UE

Publicat: 17 08. 2016, 10:08

Michael Roth a declarat că de la bun început a fost clar precizat că acordul privind imigrația dintre UE și Turcia stipulează îndeplinirea a 72 criterii înainte ca cetățenii turci să poată primi dreptul la călătorie fără viză pe teritoriul Blocului comunitar.

„Turcia are înainte un drum foarte lung și dificil. Criteriile trebuie îndeplinite, iar în acest moment lucrurile nu arată prea bine,” a declarat Roth, care a adăugat că: „Atâta timp cât nu au fost îndeplinite cele 72 de criterii – și câteva sunt încă deschise – liberalizarea vizelor nu poate avea loc.”

În același timp, Roth a mai spus că este important să se mențină deschise canalele de comunicare cu Turcia, care rămâne un partener important, având în vedere criza refugiaților, precum și ca urmare a prezenței în Germania a peste 3 milioane de persoane de origine turcă.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că este important ca Berlinul să continue colaborarea cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a asigura ajutorul acestuia în rezolvarea crizei refugiaților.

„Personal, nu-mi place deloc ce face Erdogan, dar nu sunt de acord că … ar trebui să punem punct cooperări cu el,” a declarat Schaeuble la un eveniment organizat în orașul german Rostock. „Este în interesul nostru să continuăm să lucrăm împreună.”

Recent, postul german ARD a publicat o parte dintr-un raport guvernamental confidențial, care ar arăta că administrația Recep Tayyip Erdogan oferă susținere organizațiilor islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria.

Documentul evocă „afinitatea ideologică” a regimului Recep Tayyip Erdogan și a formațiunii de guvernământ de la Ankara, Partidul pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), cu mișcarea egipteană Frații Musulmani, cu organizația islamistă Hamas, care deține controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza, și cu grupuri islamiste ale opoziției din Siria. Uniunea Europeană consideră filiala militară a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, drept organizație teroristă.

Dezvăluirile riscă să amplifice tensiunile dintre Administrația de la Ankara și Uniunea Europeană.