Un pericol pentru Republica Moldova, îndatorarea excesivă. Cu cât va crește datoria țării

Publicat: 02 05. 2016, 22:04
Actualizat: 06 07. 2016, 00:20

În mod special va crește datoria internă, pentru că statul va fi obligat să emită obligațiuni pentru a finanța măsuri prevăzute în bugetul pentru acest an.

Totodată va crește și datoria externă deoarece  Guvernul de la Chișinău vrea să obțină împrumuturi în valoare de aproape 4 miliarde de lei.

La sfârșitul anului trecut datoria de stat era de aproximativ 33,5 miliarde de lei ceea ce reprezenta 27,5% din Produsul Intern Brut. Prin noile împrumuturi necesare funcționarii țării anul acesta datoria va crește semnificativ și va ajunge la 56 de miliarde de lei, adică 42% din PIB.

Datoria internă va crește de trei ori și va ajunge de la 7 miliarde la 21 și asta pentru că vor fi emise de obligațiuni de stat în sumă de aproape 14 miliarde. Aceste obligațiuni vor fi emise pentru a acoperi garanția pentru împrumutul Băncii Naționale ca să acopere fraudele din sistemul bancar, informează Radio Chișinău.

Guvernul preconizează să contracteze în acest an și împrumuturi externe de peste 6,5 miliarde de lei. Aproximativ o treime din acestea ar urma să vină din partea României.

Totodată, proiectul bugetului prevede și granturi pe care Republica Moldova ar urma să le obțină din partea partenerilor externi. Suma totală a acestora este de 3,65 miliarde de lei. Cea mai mare parte, de 2,7 miliarde ar urma să fie acordate de Comisia Europeană, iar aproximativ jumătate de miliard din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Guvernul României ar urma să acorde granturi în valoare de 160 de milioane de lei, din care jumătate pentru gazoductul Ungheni Chișinău. Alte  76 de milioane urmând să fie  destinate instituțiilor publice din Moldova.

Conform proiectului bugetului de stat în anul 2016 economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze o creștere ușoară – de 1,5%. Producția industrială ar urma să crească cu 2%, producția agricolă – cu 5 la sută, exporturile – cu 1%, iar importurile – cu 2%.