Ungaria ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea

Publicat: 29 04. 2015, 14:52

Subiectul reinstaurării pedepsei cu moartea trebuie „să rămână pe agendă”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Pecs.

Premierul a declarat că legile ungare și pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii. „Trebuie să le fie clar infractorilor că Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-și proteja cetățenii”, a declarat Orban.

Dezbaterea cu privire la strictețea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul Ungariei.

Coaliția Democratică (de stânga, aflată în opoziție) a declarat, ca răspuns la conferința de presă a lui Orban, că premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunăvoință față de partidul radical naționalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepreședintele partidului, a subliniat într-o declarație că nu numai că pedeapsa cu moartea nu există în Uniunea Europeană, dar ea nu există nici măcar într-o singură țară europeană.

Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat în care a afirmat că, în urmărirea unui câștig politic mărunt, Orban a devenit „mai Jobbik decât Jobbik” și face declarații mai radicale pentru a-și redobândi popularitatea. Egyutt a declarat că premierul ar trebui să fie conștient că astfel de inițiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecințe internaționale juridice neprevăzute și ar aduce excluderea Ungariei din UE.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului să renunțe la „jocul cinic” de a „fura ideile nebune ale Jobbik”. Co-președintele PM Timea Szabo a declarat că rata criminalității ar putea fi redusă prin anchete mai eficiente, mai degrabă decât prin creșterea pedepselor.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat că o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este „legitimă”. Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 că recenta ucidere a unui tânăr pentru doar „22.000 de forinți” (73 de euro) este exact tipul de situație care te face „să te gândești automat că justifică pedeapsa cu moartea”. O dezbatere publică este legitimă pentru că cetățenii ungari „nu au avut niciodată ocazia de a decide ei înșiși în legătură cu acest subiect”, a argumentat el, adăugând că pedeapsa cu moartea a fost abrogată de Curtea Constituțională și nu s-a organizat un referendum.