Uniunea Europeană vrea să implementeze o nouă „taxă pe plastic”, pentru a acoperi costurile Brexit-ului

Publicat: 10 01. 2018, 16:43

Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget, a declarat că taxa va face parte din „noile resurse financiare” ale Uniunii Europene.

Dincolo de noua taxă de mediu, oficialii europeni sugerează migrarea veniturilor din schema de tranzacționare a emisiilor de la statele-membre către Bruxelles. Ei spun că măsura ar fi „rațională”, deoarece politica este stabilită la nivel european.

„Avem două probleme majore – avem o prăpastie în zona veniturilor și alta în zona cheltuielilor. Aceste fenomene sunt cauzate de Brexit: după perioada de tranziție, o să avem o situație în care Marea Britanie, unul din cei mai mari plătitori, părăsește UE”, a declarat Oettinger la Bruxelles, potrivit independent.co.uk.

„Avem apoi prăpastia generată de cheltuieli, din cauza activităților neacoperite de actualul cadru bugetar, care a fost stabilit în 2011, 2012, 2013. Avem zone precum controlul granițelor, apărarea, migrația, securitatea internă și externă. Avem și alte sectoare, precum cercetarea și dezvoltarea”, a mai spus Oettinger.

Comisarul a scos din discuție un eventual împrumut, deoarece UE „nu trebuie să acumuleze datorii” – „însemnând că fiecare euro cheltuit va fi generat de o sursă de venit internă”.

Discutând despre oportunitatea taxei pe plastic, acesta a mai spus: „În scopul ecologizării oceanelor lumii, a organismelor vii, trebuie să reducem cantitatea de plastic folosită în Europa. Ca parte a pachetului amintit, vom lua în calcul posibilitatea introducerii unei taxe pe materiale plastice, pentru a recompensa reducerea utilizării de ambalaje din plastic. Acest lucru va fi făcut prin introducerea taxei europene pe plastic”.

Brexit-ul va genera o gaură de 13 miliarde euro pe an, pe fondul pierderii contribuțiilor Marii Britanii, în timp ce Comisia Europeană estimează că blocul va avea nevoie de 10 miliarde euro în fiecare an, pentru a se adapta la perioada post-Brexit.

Bugetul anual actual al UE este de 105 miliarde (92,8 miliarde lire sterline). Dincolo de Marea Britanie (13%), Germania, Franța și Italia reprezintă cei mai mari contributori ai UE, cu 21%, 16%, respectiv 14% din contribuții.