Ursula von der Leyen: Momentan, UE nu poate dona vaccinuri țărilor sărace. Există o presiune destul de mare asupra statelor membre

Publicat: 21 03. 2021, 19:00
Sursa foto: Shutterstock

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană nu se află în postura de a dona în mod direct vaccinuri către țările sărace.

Duminică, ea a spus că există în acest moment o presiune asupra statelor membre pentru a obține vaccinuri pentru propriii lor cetățeni, informează Digi24.

Cu toate acestea, ea a evidențiat sprijiul financiar acordat de UE inițiativei COVAX a OMS, care își propune să le ofere acces la vaccinuri țărilor mai sărace ale lumii.

„Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele. UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a spus Ursula von der Leyen duminică.

Ursula von der Leyen: Vom începe să donăm vaccinuri atunci când vom avea o îmbunătățire a producției

Șefa Comisiei a spus că mecanismul care va permite Uniunii Europene să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va fi pornit „doar după ce vom avea o situație mai bună a producției în UE”.

În primăvara lui 2020, Ursula von der Leyen făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri cetățenilor tuturor statelor lumii.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre doze sunt administrate în prezent în statele dezvoltate, amintește DPA.

Statele dezvoltate, acuzate că împiedică țările în curs de dezvoltare să își sporească capacitățile de producție a vaccinului

Statele dezvoltate sunt acuzate că blochează propunerile menite să ajute țările în curs de dezvoltare să își crească propriile capacități de producție a vaccinurilor.

Statele mai dezvoltate din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au blocat propunerea unor țări în curs de dezvoltare privind renunțarea la drepturile de brevet asupra vaccinurilor împotriva COVID-19.

Peste 80 de state în curs de dezvoltare propuseseră renunțarea la drepturile de brevet într-un efort de a stimula producția de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru țările sărace.

Propunerea făcută de Africa de Sud și India, privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19, a fost susținută de zeci de state, majoritatea în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, unele țări occidentale dezvoltate, printre care Marea Britanie, Elveția, Statele Unite și țările UE, care au mari industrii farmaceutice, s-au opus ideii.

Statele dezvoltate susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat de-a lungul timpului cercetarea și inovarea.

Țările occidentale susțin că suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19 nu va duce automat la o creștere bruscă a ofertei de vaccinuri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.