US Navy a testat cu succes interceptori antirachetă care vor fi instalați în România

Publicat: 07 11. 2014, 08:00

Distrugătorul USS John Paul Jones, cu baza la Pearl Harbor, a interceptat racheta balistică cu o rachetă ghidată de tip SM-3, lansată simultan cu două rachete de tip SM-2 care au interceptate rachetele de croazieră la joasă altitudine, potrivit MDA.

Testul, care a avut loc joi la ora 1.00 GMT (3.00, ora României), a validat sistemul de apărarea antirachetă AEGIS construit de către Lockheed Martin Corp și două rachete de tip diferit construite de Raytheon Co, precizează aceeași sursă.
Racheta de tip SM-3 este concepută pentru a distruge rachete balistice în spațiu, potrivit producătorului Raytheon Co, un contractor al Apărării americane, iar rachetele de tip SM-2 ajută navele să apere spațiul aerian din zona în care se află.

Testul este a 29-a interceptare efectuată cu succes dintre cele 35 de încercări în cadrul programului AEGIS de când au început testele, în 2002, potrivit Star and Stripes.

Actualizarea urmează să fie instalată la bordul distrugătoarelor americane dotate cu sistemul AEGIS și face parte din sistemul AEGIS Ashore care urmează să devină operațional în România.

NATO a inaugurat în octombrie instalația de la Deveselu, a cărei misiune este să apere Europa de Sud-Est de atacuri cu rachete balistice. O instalație de același tip urmează să devină operațională în Polonia în 2018, în vederea apărării Europei de Nord de rachete balistice intercontinentale.

Testul efectuat cu succes are loc în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea și conflictul armat din estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiști proruși susținuți de ruși.