Vicepreședintele Bundesbank: Băncile se confruntă cu riscuri suplimentare, în contextul instabilității internaționale și majorării dobânzilor

Publicat: 24 11. 2023, 07:30

Băncile germane se confruntă cu riscuri asociate instabilității sistemului financiar, din cauza tensiunilor geopolitice, iar profiturile ar putea scădea, în contextul înăspririi politicii monetare, afirmă Claudia Buch, vicepreședinte al Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank).

”În ultimii ani, am identificat vulnerabilități în sistemul financiar german, ca efect al intensificării riscurilor asociate creditării și dobânzilor mai mari. Sistemul financiar a gestionat bine problema creșterii dobânzilor, însă efectele nu s-au manifestat în totalitate. În al doilea rând, modificările structurale generează noi cerințe asupra sistemului financiar. Riscurile climatice și geopolitice, modificările demografice și digitalizarea necesită ajustări în realitatea economică și în sistemul financiar”, a declarat Claudia Buch, vicepreședinte al Bundesbank, în prezentarea unui raport de evaluare privind stabilitatea financiară.

Vicepreședintele Bundesbank a argumentat că, în actualul context relativ favorabil, companiile bancare ar trebui să facă investiții pentru intensificarea rezilienței. ”În acest context, sistemul financiar trebuie să mențină reziliența, pentru a putea gestiona riscurile și incertitudinea. Actuala situație favorabilă la nivelul profiturilor le oferă băncilor posibilitatea consolidării rezilienței”, a precizat Claudia Buch.

Vicepreședintele Bundesbank a amintit că, după criza financiară și a datoriilor suverane, dobânzile au fost foarte mici, iar evoluțiile economice au fost stabile. ”Situațiile de insolvență și rata șomajului aveau fluctuații ușoare, iar creditele neperformante au fost la un nivel minim din punct de vedere istoric. (…) Dar pandemia a oprit această etapă lungă de stabilitate. Valoarea PIB-ului a scăzut cu aproape 4%. Politica fiscală, politica financiară și mecanismele de supraveghere s-au activat rapid, iar cazurile de insolvență au reapărut rapid. (…) Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei marchează a treia etapă, cea actuală. Tarifele la energie, inflația și dobânzile au crescut. Evoluția conjuncturală este slabă, mai ales în Germania”, a subliniat Claudia Buch.

Vicepreședintele Bundesbank a constatat că efectele majorării dobânzii de referință ”nu s-au materalizat deocamdată complet”.

”Majorarea substanțială a dobânzilor a avut deja efecte evidente, dar a și îmbunătățit profiturile multor companii, chiar și pe termen scurt. Au crescut marjele dobânzilor aplicate de bănci. (…) Cu toate acestea, noile evaluări semnalează și pierderi necunoscute în bilanțurile contabile. Rezervele au reușit să absoarbă adecvat pierderile, dar, acum, două-treimi din băncile specializate în depozite și din băncile comerciale au probleme în bilanțurile contabile”, a subliniat Claudia Buch.

Conform unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), companiile bancare din zona euro prezintă ”primele semne de presiuni” asociate întârzierilor și eșecurilor în recuperarea creditelor. ”Deși riscurile asupra stabilității financiare ar putea părea mai puțin acute, se mențin ridicate. Atenția s-a mutat asupra impactului pe care condițiile financiare și de creditare stricte și perspectivele economice slabe îl au asupra capacităților de îndatorare, asupra corecțiilor de pe piețele imobiliare și riscurilor cu care se confruntă băncile și intermediarii financiari non-bancari”, conform unui raport al Băncii Centrale Europene pe tema Stabilității Financiare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul Germaniei vrea să suspende în continuare plafonul de îndatorare suverană, în contextul impasului bugetar