VIDEO. Mii de oameni au stat la coadă pentru mâncare în Africa de Sud, din cauza restricțiilor pentru limitarea COVID-19

Publicat: 30 04. 2020, 15:56
Mii de oameni au stat la coadă pentru mâncare în Africa de Sud, din cauza restricțiilor pentru limitarea COVID-19. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Imagini filmate din aer au surprins mii de oameni care au format cozi de câțiva kilometri în Africa de Sud pentru a primi mâncare, după ce veniturile le-au fost puternic afectate de restricțiile de circulație impuse de autorități pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus.

Imaginile au fost filmate în Mooiplaas și Spruit, două cartiere mărginașe sărace din capitala Pretoria. Aceste imagini arată efectul dezastruos al restricțiilor asupra oamenilor care și înainte duceau o viață la limita subzistenței, notează Reuters.

Aproximativ 90% dintre locuitorii acestor zone, multe dintre ele fiind alcătuite din locuințe improvizate, sunt imigranți ilegal, proveniți din state ca Zimbabwe, a declarat Yusuf Abramjee, un purtător de cuvânt al organizației non-guvernamentale care distribuie alimente în zonă.

Fiind în mod ilegal pe teritoriul țării, acești oameni nu se califică pentru a primi ajutoare guvernamentale. De altfel, Guvernul sud-african are deja mari probleme în a asigura alimente pentru numărul foarte mare de cetățeni sud-africani care întâmpină probleme în această perioadă.

„Asta arată nivelul de disperare cu care ne confruntăm. Nu am mai văzut ceva de asemenea proporții, nu am mai văzut un asemenea nivel al sărăciei și foamei în Africa de Sud. E dureros”, a declarat Abramjee despre imaginile filmate din aer.

Abramjee a adăugat că, la un moment dat, coada pentru alimente se întindea pe 4 kilometri.

În total, organizația a livrat 8.000 de pachete cu alimente pentru aproximativ 12.000 de familii, a mai spus acesta.

Africa de Sud a înregistrat până în prezent 5.350 de cazuri de COVID-19 și 103 decese. Țara se află în a cincea săptămână de restricții, iar celor 58 de milioane de cetățeni li s-a cerut să evite să iasă din case dacă nu au deplasări esențiale de făcut. Situația i-a afectat cel mai puternic pe zilieri, mulți dintre aceștia pierzându-și singurele surse de venit din cauza restricțiilor impuse de autorități.