VIDEO | Militarii din Ucraina au făcut exerciţii de luptă urbană, într-un oraș abandonat după tragedia de la Cernobîl

Publicat: 05 02. 2022, 12:11
Orașul Pripiat a fost abandonat după explozia reactorului nuclear de la Cernobîl / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Trupele ucrainene au tras focuri de armă în clădiri abandonate și au aruncat grenade, vineri, în orașul Pripiat, care a fost abandonat după explozia reactorului nuclear de la Cernobîl, în 1986, care i-a determinat pe mii de locuitori să plece.

Trupele speciale, forțe de poliție și gărzile naționale au fost implicate în exercițiile care au avut loc pe străzile înzăpezite ale orașului, pe lângă clădirile și hotelurile abandonate de pe vremea regimului sovietic, pe unele dintre ele fiind încă vizibilă stema cu secera și ciocanul, relatează Reuters.

O unitate specializată în controlul radiațiilor a verificat zona înainte și în timpul exercițiilor.

Ucraina a făcut aceste exerciții în contextul în care țara de pregătește pentru o posibilă ofensivă militară, după ce Rusia a adus peste 100.000 de militari aproape de granița sa în ultimele săptămâni.

„A fost vorba de o acțiune de luptă cu miliții neregulate într-un mediu urban”, a spus, pentru Reuters, sub protecția anonimatului, un soldat îmbrăcat în echipament de camuflaj.

Rusia, care a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și care susține separatiștii din estul țării, neagă că ar planifica un atac, dar solicită garanții de securitate, inclusiv o promisiune că alianța militaro NATO nu va admite niciodată Ucraina.

Urmările celui mai mare accident nuclear din istorie

Pe 26 aprilie 2021 Ucraina a marcat 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, când un reactor al centralei nucleare a explodat, la aproximativ 108 kilometri la nord de Capitala Kiev.

A fost cel mai accident nuclear din istorie, care a dus la răspândirea unui val de radiații de-a lungul Europei. Imediat după dezastru, 31 de muncitori din fabrică și pompieri și-au pierdut viața, cei mai mulți din cauza radiațiilor. Alte mii au pierit mai târziu în timp, din cauza bolilor provocate de expunerea la radiații, precum cancerul, chiar dacă bilanțul final al deceselor este încă subiectul unor dezbateri.

Cea mai mare parte a zonei din jurul centralei nucleare este o părăsită, la fel și orașul Pripiat, care era acasă pentru 50.000 de oameni, dintre care majoritatea lucrau la centrală.