VIDEO. Un astronaut ne arată cât de greu e să mergi pe Pâmânt, după șase luni de stat pe Staţia Spaţială Internațională

Publicat: 12 06. 2020, 20:41
Actualizat: 24 06. 2020, 13:28

Astronautul Andrew J. Feustel „reînvaţă” să meargă pe Pământ după 197 de zile pe Staţia Spaţială Internaţională şi a prezentat secvenţe din procesul de reînvăţare a gravitaţiei. Videoclipul său încă mai face sute de mii de vizualizări la doi ani de la publicarea pe Twitter.

Astronautul Andrew J. Feustel a arătat, la întoarcerea pe Pământ, cum arată procesul de reînvăţare a gravitaţiei. Americanul a stat şase luni pe Staţia Spaţială Internaţională.

La capătul misiunii sale, Feustel a dezvăluit cât de dur şi de îndelungat este procesul de reobişnuire cu mersul pe Pământ.

Simplul exerciţiu de a merge cu ochii închişi devine o experienţă care pare aproape imposibilă după cum se vede în imaginile filmate în 2018.

De câte ori vine vorba despre un echipaj uman care petrece mult timp în spaţiu, imaginile lui Feustel revin în atenţia publicului, cea mai recentă distribuire a secvenţelor adunând luna aceasta aproape un milion de aprecieri.

Ce simt astronauții când ajung în spațiu

Imponderabilitatea este o stare foarte ciudată. La început ai o stare ușor euforică, pentru că simți că totul plutește, nu mai ai greutate, lași mâinile libere și ele se ridică pur și simplu în atmosferă. Lași creionul, guma, cărțile, documentația de bord și toate plutesc. Dar această stare dispare după câteva ore, pentru că încep să se producă numeroase transformări în organismul uman și îți creează o stare de indispoziție generală tot mai pronunțată. Primele două-trei zile sunt foarte grele. Circulația sanguină se schimbă, presiunea asupra articulațiilor, asupra mușchilor, echilibrul, pentru că nu mai există reperul gravitațional care să pună în funcțiune aparatul vestibular care să-ți spună că stai în picioare, culcat etc”, a explicat Prunariu,  singurul român care a ajuns în spațiu până în prezent.