Viktor Orban se așteaptă ca ungurii să voteze împotriva cotelor obligatorii de migranți

Publicat: 02 10. 2016, 14:10
Actualizat: 02 10. 2016, 15:48

Orban a spus că așteaptă un astfel de rezultat și a adăugat că o victorie a voturilor de „nu” ar oferi „suficientă legitimitate” Parlamentului și Guvernului, chiar dacă referendumul se dovedește a fi invalid.

„Un rereferndum valid este de preferat în fața unui referendum invalid, dar vor exista oricum consecințe legislative (…)”, a spus premierul ungar.

„Vom face asta indiferent dacă referendumul este valid sau nu”, a adăugat el. „Există o singură condiție: este nevoie ca un voturile de ‘nu’ să fie cu unul mai numeroase decât cele de ‘da’ „, a spus el.

Orban nu a exclus posibilitatea privind adoptarea unui amendament constituțional, însă a sugerat că această opțiune va fi de importanță secundară în cadrul discuțiilor de la Bruxelles care au rolul de a oferi asigurări că Ungaria nu ar trebui obligată să primească persoane dacă nu vrea acest lucru și că dreptul de decizie asupra acestui aspect ar trebui acordat țării.

„Dacă UE este o comunitate democratică, atunci trebuie să accepte opinia cetățenilor ungari”, a adăugat el.

Orban a mai spus că este mândru că Ungaria este primul stat în care are loc un referendum pe această temă și a adăugat că ar fi bucuros să vadă că alte state urmează acest exemplu.

Oficialul ungar a propus, de asemenea, discuții între partidele parlamentare privind „formatul legislativ de adoptare a voinței poporului”.

Întrebat dacă și-ar prezenta demisia în cazul în care în urma referendumului vor fi înregistrate mai multe voturi de „da”, Orban a răspuns afirmativ.

Duminică, 2 octombrie, în Ungaria are loc referendumul pe tema cotelor obligatorii de distribuire a imigranților stabilite de Uniunea Europeană. Întrebarea care este adresată cetățenilor ungari este: „Veți permite Uniunii Europene să aducă cetățeni străini în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”

Premierul Viktor Orban a propus, la sfârșitul lunii februarie, organizarea unui referendum pe tema deciziei Uniunii Europene de a distribui în mod obligatoriu imigranți extracomunitari în toate statele membre.

În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.