Vinovat de criza ungară: guvernatorul băncii centrale

Vinovat de criza ungară: guvernatorul băncii centrale
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 05:48

FMI se opune acestei soluții, susținând că nu băncile suntresponsabile pentru cheltuielile guvernului. De partea cealaltă,Orban și ministrul Economiei, György Matolcsy, sunt de părere cătaxa va aduce exact câți bani este nevoie pentru a atinge țintelede deficit fixate de FMI, în condițiile în care cetățenii țării numai pot suporta alte măsuri de austeritate.

„Acuzatul” apără justețea măsurilor sale

Susținătorii lui Orban îi dau dreptate în disputa cu Simor șiacuză MNB că are una dintre cele mai ridicate rate ale dobânzii dinEuropa (5,25%), ceea ce a făcut ca mii de firme să dea faliment înultimii ani. Poziția guvernatorului este aceea că dobânzileridicate au fost necesare pentru a menține încrederea creditorilorîn solvabilitatea Ungariei, o țară a cărei datorie publică atingea72,4% din PIB la sfârșitul anului 2009.

În opinia lui Simor, după întreruperea negocierilor cu UE șiFMI, Ungaria este acum exclusiv la mâna creditorilor de pe piețelede capital. Or, dacă MNB nu ar avea o dobândă mare, creditorii arcere dobânzi pe care Ungaria nu și le-ar putea permite la achizițiade obligațiuni.

Guvernatorul MNB nu a fost de acord cu intransigența CabinetuluiOrban, care a refuzat să aplice noi măsuri de austeritate, lacererea FMI. „Umbrela FMI și a UE este foarte importantă”, credeSimor, care nu a avut până acum nici măcar o singură întâlnire fațăîn față cu Orban, de când acesta din urmă a preluat un nou mandatla conducerea Guvernului.

„Renunțarea la această umbrelă crește vulnerabilitatea economieiungare”, este de părere guvernatorul. Dacă Ungaria nu ajunge la oînțelegere cu FMI și UE, în primăvara lui 2011 ar putea intra însituația Greciei, căci are datorii scadente de rambursat în valoarede 30 miliarde USD.

Pentru că nu a redus la timp rata dobânzii, pentru a stimularevenirea economiei ungare, și pentru că își păstrează economiileîn investiții din Cipru, guvernatorul băncii centrale de laBudapesta (Magyar Nemzeti Bank – MNB) este „vinovat” de criza princare trece țara. Astfel a decis premierul ungar, Viktor Orban, carel-a sancționat pe guvernator cu o reducere salarială de 75%.

Chiar dacă nu este funcționar public, cel găsit țap ispășitor,guvernatorul Andras Simor, trebuie să se supună unei limitări asalariului de cel mult 10 salarii medii pe economie – două milioanede forinți (8.993 USD). Niciun ungur care lucrează la stat nu artrebui să câștige mai mult, a decis Guvernul, care speră calimitarea salariilor să contribuie la reducerile de cheltuielicerute de FMI.

Însă, la fel ca în restul lumii, banca centrală este un organismindependent, care nu face parte din structurile statului care intrăsub controlul Executivului. Dat fiind acest statut special,veniturile angajaților, și cu atât mai mult ale guvernatorului, nupot fi controlate printr-o decizie executivă.

Autoritatea unei bănci centrale este conferită de faptul că”politica monetară este independentă de interesele politice petermen scurt”, a fost răspunsul MNB, printr-un comunicat, ladecizia premierului Orban.

Dacă Simor s-a limitat să aducă o astfel de replică mai degrabădiplomatică, Banca Centrală Europeană (BCE) a răspuns în termenimai duri.

„Legea (propusă de Guvernul Orban – n.r.) trebuie amendată,pentru a fi în acord cu principiul independenței băncii centrale”,a spus președintele BCE, francezul Jean-Claude Trichet. Oficialulde la Frankfurt i-a cerut lui Orban să amendeze legea, așa încâtreducerea drastică de salariu să nu-l aibă în vedere pe actualulguvernator, al cărui mandat expiră în 2013.

Premierul, „în război”cu guvernatorul

Anterior deciziei de a-l include pe lista celor cu salariireduse, Simor fusese ținta criticilor lui Orban. Premierul i-areproșat faptul că a contribuit la situația grea a economiei ungare- care a avut patru ani consecutivi de reducere a PIB (între 2006și 2009) – și că nu are încredere în propriile politici monetare șiîn șansele de redresare a țării, din moment ce își păstreazăeconomiile în Cipru.

După întreruperea negocierilor cu UE și FMI – de care depindeeliberarea ultimei tranșe din împrumutul de 20 miliarde euro luatde Ungaria în 2008 – Orban are nevoie de o nouă „temă electorală”,pentru a-și păstra popularitatea. Pentru că o revenire economicărapidă nu este posibilă, iar la 3 octombrie urmează alegerilelocale, Orban a declanșat un „război” cu Simor.

Fost președinte la filiala ungară a Deloitte & Touche,Andras Simor este o țintă ideală pentru discursul naționalist allui Orban. Guvernatorul se înscrie în lista de bancheri caretrebuie să plătească pentru rolul lor în criza economică și metodadecisă de Orban este o taxă pe bănci, din care speră să atragă labuget circa 700 milioane euro, de acum în trei ani.

Citește mai departe în pagina următoare

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...