Vladimir Putin a semnat noua doctrină militară a Rusiei. Extinderea NATO și scutul antirachetă sunt pe lista de amenințări

Publicat: 27 12. 2014, 09:36

Noua doctrină militară a Rusiei include pe lista de amenințări la adresa securității Rusiei extinderea capabilităților militare ale NATO precum și a NATO însuși către granițele Rusiei, dezvoltarea și implementarea de sisteme antirachetă (o parte a unui astfel de sistem se dezvoltă și în România n.r.), dar și implementarea doctrinei „global strike” (prin care SUA încearcă să dezvolte capacitatea de a lovi cu o armă de tip convențional oriunde în lume, în maximum o oră), scriu agențiile RIA Novosti și Sputnik News.

„Dezvoltarea de capabilități cu funcții globale ale NATO, efectuată cu violarea legilor internaționale, abordarea infrastructurii militare a unor state membre NATO aflate la granița cu Rusia, inclusiv prin extindere”, sunt câteva dintre pericolele militare externe, conform unui document postat pe site-ul Kremlinului, conform RIA Novosti.

Conform Reuters, și vechea doctrină militară a Rusiei, publicată în 2010, identifica extinderea NATO ca pe o amenințare, însă noul document vine într-un context mult mai fierbinte. Ucraina a anunțat recent intenția de a demara procedurile de aderare la NATO, iar Kremlinul a reacționat spunând că NATO vrea să facă din Ucraina un front de confruntare cu Rusia.

Doctrina mai enumeră printre riscurile interne activitățile de destabilizare a situației din țară și activitățile teroriste.

„Destabilizarea situației în țări și regiuni și subminarea stabilității globale și regionale; dezvoltarea de contingente militare în state străine sau pe teritoriul statelor aflate la granița cu Rusia și al aliaților săi. inclusiv presiune politică și militară față de Rusia”, mai enumeră noua doctrină.

„În ciuda eventualității scăzute a unui război pe scară largă împotriva Rusiei, unele riscuri de securitate continuă să crească”, scrie în noua doctrină, conform Sputnik News.

Printre amenințări, doctrina mai enumeră dezvoltarea de sisteme antirachetă, a doctrinei „global strike”, a planurilor de plasare a unor arme în spațiu, precum și implementarea de sisteme armate de mare precizie.

Pe plan intern, se vorbește despre destabilizarea situației din țară, despre activități teroriste sau propagandă anti-rusă și anti-patriotică.

Doctrina susține că este de natură pur defensivă și vorbește pentru prima oară despre protejarea intereselor naționale în Arctica, drept obiectiv al forțelor armate pe timp de pace.