Vladimir Putin, acuzat că folosește „instrumentul corupției” pentru a-și asigura influența în spațiul fost sovietic

Publicat: 22 10. 2015, 12:43

Moscova este hotărâtă să mențină fostul spațiu sovietic sub sfera sa de influență, iar regimul Putin face acest lucru, oficial, prin instituții ca Uniunea Eurasiatică, însă principalul său instrument este corupția. Dacă instrumentul corupției eșuează și un stat fost sovietic încearcă să iasă din zona mitei creată de Putin, Kremlinul recurge la măsuri mai agresive și coercitive.

Așa s-a întâmplat în Georgia, care după Revoluția trandafirilor din 2003 a depus eforturi pentru a combate corupția și implicit pentru a reduce influența Moscovei. Prin urmare, Georgia a rămas fără 20% din teritoriu, după ce Rusia a declanșat un conflict armat în 2008 și a recunoscut independența republicilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Vara aceasta, Rusia a mutat frontiera Georgiei cu Osetia de Sud, preluând efectiv controlul asupra unei porțiuni a conductei de petrol Baku-Supsa. Liderii separatiști oseți au semnat un pact cu Moscova prin care și-au unit armatele și serviciile de securitate, iar săptămâna aceasta au anunțat că vor să organizeze un referendum privind unirea cu Rusia.

Folosirea forței după ce instrumentul corupției a eșuat a fost aplicată și în cazul Ucrainei. Viktor Ianukovici era exact genul de lider pe care Moscova îl voia la Kiev, unul complet implicat în rețeaua de scheme corupte a Kremlinului.

Când Ianukovici a fost supus presiunii societății civile și oligarhilor pentru a semna un acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, Putin a făcut ce i s-a părut natural: l-a amenințat, apoi l-a mituit cu 15 miliarde de dolari. După ce Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unei revoluții, Putin a recurs la forță.

Rusia încă mai speră să controleze Ucraina, în pofida dorinței societății de a se apropia de Occident. Kremlinul încearcă să reintegreze regiunile separatiste din Donbas în restul țării, dar cu oamenii Moscovei la control, pentru ca acestea să devină un fel de Cal Troian prorus, comentează RFE/RL. Eșecul liderilor prooccidentali ucraineni de a combate corupția oferă de asemenea Moscovei un avantaj.

În Republica Moldova, Kremlinul pare să conteze de asemenea pe corupție. Fostul premier Vlad Filat, care a condus țara până la semnarea unui Acord de Asociere cu UE, a fost arestat luna aceasta în legătură cu o fraudă bancară de un miliard de dolari.

Guvernul prooccidental al țării este extrem de nepopular și este supus presiunilor să demisioneze, în timp ce partidele proruse, care au promis să anuleze acordul cu UE și să adere la Uniunea Eurasiatică, conduc în sondaje.

Ucraina, Georgia și Republica Moldova sunt blocate în mijlocul ordinii bipolare a lui Vladimir Putin în Eurasia, iar acesta este un loc foarte periculos. Pentru aceste țări, combaterea corupției nu este doar o problemă de bună guvernare, ci de securitate națională, conchide RFE/RL.