Voronin i-a cerut comisarului european pentru Extindere să condamne declarațiile lui Băsescu privind Republica Moldova

Publicat: 24 01. 2014, 15:33
Actualizat: 20 06. 2014, 14:31

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a întâlnit, vineri, cu Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere, căruia i-a cerut să condamne declarațiile președintelui Traian Băsescu referitoare la identitatea românească a R. Moldova, potrivit unui comunicat al comuniștilor.

„Noi cerem Bruxelles-ului deschis să condamne afirmațiile președintelui Romaniei. Moldova nu este al doilea stat românesc, nu este pământ românesc, iar moldovenii nu sunt români”, a declarat Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere, care efectuează o vizită la Chișinău.

Totodată, liderul comunist a atras atenția asupra faptului că Bucureștiul atacă constant statalitatea și identitatea R. Moldova, se mai arată în comunicatul PCRM.

Președintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie 2013, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de țară pentru România este unirea cu R. Moldova”.

Totodată, în cadrul întâlnirii anuale cu ambasadorii acreditați la București, șeful statului a precizat că toți susțin suveranitatea Republicii Moldova, însă doar declarativ. „Vreau să subliniez, aici, că de acest lucru ne este frică, pentru că toți susținem declarativ suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, da, dar prea puțini avem curaj să vorbim despre ineficiența formatului 5+2 în soluționarea problemei transnistrene și despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza față de Chișinău. Nu am văzut poziții măcar ale OSCE privind tratamentul școlilor românești din Transnistria”, a spus Băsescu.

Declarațiile președintelui au fost criticate și de premierul R. Moldova, Iurie Leancă, dar și de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman.

„Vă spun și acum că în cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalității Republicii Moldova nici nu pot să existe și nimeni nu înțelege care este sensul unor astfel de declarații. Nici în România, la modul serios, astfel de declarații nu sunt luate în considerare”, a apreciat, joi, Igor Corman, la postul Moldova1.

Președintele Traian Băsescu a declarat, recent, la Bruxelles, după o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenționat, în discuția cu acesta, „asupra riscurilor Găgăuzia și Transnistria”.

Anterior, Băsescu a acuzat lipsa de reacție la nivel european față de riscurile în privința independenței și suveranității R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

„Știm că butoanele din Transnistria și din zona găgăuză nu sunt la Chișinău și nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a afirmat miercuri președintele român.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul european. Și vom face o ofertă politică Republicii Moldova”, a adăugat Băsescu, arătând că R. Moldova este o țară europeană, și nu una din Uniunea Euro-asiatică.