Washington Times ironizează România: Se merge pe principiul ”dacă nu poți combate corupția, legalizeaz-o”

Publicat: 07 10. 2015, 09:56

Situația în care se află sistemul de sănătate din România determină numeroși medici să plece din țară. Mai mult de 7.000 de medici, o treime din numărul lor total, au părăsit țara în 2011 și 2012, potrivit Colegiului Medicilor. Potrivit regulilor Uniunii Europene, ei își pot găsi ușor locuri de muncă în țări mai prospere, precum Marea Britanie, Franța și Germania.

Conform unei serii de propuneri avansate de premierul Victor Ponta pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate din România, legalizarea șpăgii ar interzice medicilor să condiționeze acordarea serviciilor de primirea unor sume de bani, dar le-ar permite să accepte „cadouri” după ce tratează pacienții, atât timp cât declară veniturile suplimentare.

Propunerea face parte din eforturile de a combate corupția care a înflorit în România după căderea comunismului. Noua atitudine poate fi caracterizată astfel: Dacă nu poți combate corupția, legalizeaz-o, comentează publicația americană.

Ponta însuși este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor. Primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu, de profesie chirurg, a fost suspendat din funcție, după ce a fost arestat pentru luare de mită. Fostul premier Adrian Năstase a ieșit din închisoare anul trecut, după ce a stat 500 de zile în detenție pentru mită, șantaj și infracțiuni legate de finanțarea campaniei electorale.

Mita, denumită adesea „plicul”, este răspândită în special în sistemul de sănătate din România. Aproximativ 28% dintre români afirmă că au dat mită la doctori, față de numai 5% în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui Eurobarometru din 2013.