Washingtonul recunoaște că a ucis patru americani, înaintea unui discurs așteptat al lui Obama

Publicat: 23 05. 2013, 10:20
Actualizat: 04 07. 2013, 08:18

Washingtonul a recunoscut pentru prima dată, miercuri, că l-a ucis pe imamul Anwar Al-Awlaki și pe alți trei cetățeni americani, din 2009, într-o intenție autoproclamată de „transparență” în lupta împotriva terorismului, cu o zi înainte de un discurs foarte așteptat al lui Obama, relatează AFP.

Într-o scrisoare trimisă Congresului, secretarul Justiției Eric Holder a admis că Washingtonul s-a aflat la originea morții imamului radical în Yemen în septembrie 2011. Ceilalți trei, inclusiv fiul lui al-Awlaki, nu au fost „vizați în mod specific”, a precizat el.

„Din 2009, Statele Unite, efectuând operațiuni antiteroriste împotriva Al-Qaida și forțelor sale asociate în afar teatrului ostilităților, au vizat în mod specific și au ucis un cetățean american, Anwar Al-Awlaki”, a scris Holder în această scrisoare din care AFP a obținut o copie.

Al-Awlaki, născut în Statele Unite într-o familie yemenită, a fost ucis într-un bombardament cu avioane fără pilot în Yemen. Alți doi americani au fost uciși în aceleași circumstanțe, fiul acestuia în vârstă de 16 ani, Abderrahmane Al-Awlaki și Samir Khan, un propagandist în engleză al Al-Qaida.

Al-Awlaki a fost acuzat de Washington că este ideologul ramurii Al-Qaida în Yemen și că a fost implicat într-o serie de tentative de atentate, inclusiv cea împotriva unui avion american în ziua de Crăciun, în 2009, de către un tânăr nigerian care a ascuns explozibil în lenjeria intimă.

Al patrulea american ucis în străinătate de către Statele Unite a fost identificat de către Holder ca Jude Kenan Mohammed care, potrivit FBI, s- născut la sfârșitul lui 1988 și se afla în Pakistan.

Dosarul FBI nu menționează decesul său și arată că este căutat pentru „conspirație în vederea susținerii materiale a teroriștilor”.

Moartea lui al-Awlaki a fost calificată de către președintele Obama drept „o lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a Al-Qaida”. Însă administrația nu a recunoscut niciodată în mod oficial că s-a aflat la originea morții acestuia, chiar dacă nu exista nicio îndoială.

Departamentul Justiției, vizat de critici din partea unor asociații de apărare a drepturilor omului, a afirmat că a elaborat o listă cu astfel de eliminări ale americanilor în străinătate, care intră în conflict cu dreptul de a beneficia de o procedură judiciară dispusă de Constituție.

Anunțul lui Holder intervine cu o zi înaintea unui discurs al lui Obama despre strategia antiteroristă a Statelor Unite, joi, la Washington, și ilustrează intenția Statelor Unite de a „ajunge la o mai mare transparență” în privin’a operațiunilor antiteroriste ale țării, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Potrivit acestui oficial care a solcitat protec’ia anonimatului, președintele va evoca strategia antiteroristă a Statelor Unite „în mare”, inclusiv „politica și raționamentul juridic privind folosirea forței țintite împotriva Al-Qaida și asociaților săi”.

Utilizate într-un „război secret” de mare anvergură împotriva unor presupuși extremiști islamiști în mai multe state, avioanele fără pilot sunt din ce în ce mai controversate, mai ales în Pakistan, unde viitorul premier Nawaz Sharif le-a calificat drept o „sfidare a suveranității noastre”.

Potrivit unui bilanț al Asociației britanice pentru jurnalism de anchetă, atacurile cu avioane fără pilot organizate de Agenția Centrală americană de Informații (CIA) s-au soldat doar în Pakistan cu 3.577 de morți începând din 2004, dintre care 884 sunt civili.