• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Zece femei din Camerun au fost arestate pe motiv că sunt LESBIENE

Zece femei din Camerun au fost arestate pe motiv că sunt LESBIENE
Camerun se află printre statele africane care încadrează practicarea homosexualității în rândul infracțiunilor

Zece femei din Camerun au fost arestate pe motiv că ar fi lesbiene. Acestea sunt încarcerate în Ambam, la 300 de kilometri de sudul capitalei, Yaounde, scrie Daily Mail.

În statul vest-african relațiile între persoane de același sex sunt considerate infracțiune, iar pedeapsa variază între șase luni și cinci ani de închisoare, la care se adaugă și o amendă.

Fondatoarea Asociației care apără drepturile homosexualilor din Camerun, Alice Nkom, spune că deținuții sunt adesea torturați la secțiile de poliție și obligați să mărturisească ce au făcut.

Arestarea celor zece vine după ce un alt stat african, Liberia, și-a întărit legislația împotriva homosexualilor. Decizia aparține senatoarei Jewel Taylor, care a înaintat săptămâna trecută un proiect de lege ce interzice mariajul între persoanele de același sex și face din homosexualitate o infracțiune foarte gravă, pedepsită cu până la zece ani de închisoare.

„Căutăm doar să întărim legislația existentă. Presa a spus că vreau să introduc pedeapsa cu moartea pentru cei care au relații cu persoane de același sex. Nu am zis asta. Vreau o lege care să încadreze homosexualitatea în categoria infracțiunilor extrem de grave”, a declarat Taylor.

Legea actuală situează homosexualitatea în rândul delictelor minore, care se pedepsesc cu până la un an de închisoare. Noul proiect este privit cu scepticism de restul oficialilor și va fi dezbătut săptămâna viitoare în Senat. Dacă va trece de Senat, legea va trebui să primească și aprobarea președintelui Ellen Johnson Sirlea, care spune că nu va semna așa ceva.

Archie Ponpon, președintele Mișcării pentru apărarea drepturilor homosexualilor și lesbienelor din Liberia, spune că familia sa a fost atacată de cei care nu sunt de acord cu relațiile între persoane de același sex. Casa mamei lui a fost incendiată, iar o altă membră a mișcării conduse de Ponpon s-a trezit cu locuința vandalizată.

În ultimii ani a luat amploare un val de mișcări homofobe în rândul statelor africane. Homosexualitate a fost încadrată la infracțiuni în multe țări, iar Uganda intenționează să reintroducă pedeapsa cu moartea pentru homosexualii care recidivează.

Președintele Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton s-au arătat indignați de această intenție și amenință că vor suspenda orice ajutor acordat acestei țări.

Inchide