Ziarul Vaticanului laudă filmul „Spotlight”, ce critică abuzurile sexuale ale preoților catolici

Publicat: 01 03. 2016, 14:34
Actualizat: 01 03. 2016, 17:42

Ediția de luni a ziarului Vaticanului, Osservatore Romano, a lăudat filmul „Spotlight”, care a obținut în acest an premiul Oscar pentru cel mai bun film, pentru faptul că a dat voce durerii victimelor abuzurilor sexuale comise de înalții prelați ai Bisericii Catolice. Pelicula în regia lui Tom McCarthy spune povestea modului în care ziarul american The Boston Globe a dezvăluit un teribil scandal de abuz și molestare a copiilor din arhiepiscopia Bostonului.

Osservatore Romano a explicat că filmul nu a luat o poziție ostilă față de Biserica Catolică. „Filmul dă voce șocului și profundei dureri a credincioșilor care se confruntă cu descoperirea acestei realități oribile”, a scris într-un articol editorialista Lucetta Scaraffia. „Este deja clar că în Biserică prea mulți și-au făcut griji legate de imaginea instituției și nu de gravitatea acestui fapt”, a mai scris jurnalista. În timpul scurtului discurs de mulțumire pentru premiul primit, producătorul „Spotlight” Michael Sugar a declarat că vocile victimelor reprezentate în film „vor deveni un cor care va rezona până la Vatican” și i-a cerut Papei Francisc să protejeze copiii.

Editorialista Lucetta Scaraffia a valorizat pozitiv comentariile lui Michael Sugar declarând că acestea arată faptul „că încă există credință în instituție, că există încredere într-un papă care continuă procesul de epurare început de predecesorul său pe vremea când acesta avea încă funcția de cardinal”.

Într-un alt articol, un sumar al eveimentelor petrecute la ediția din acest an a premiilor Oscar, se menționează că filmul „a avut curajul de a denunța cazurile care trebuie condamnate fără niciun fel de ezitare”.

De la dezvăluirile din anul 2002 făcute de ziarul The Boston Globe care arătau faptul că preoții care comiseseră abuzuri erau mutați de la o parohie la alta, în loc să fie caterisiți, scandaluri similare au fost descoperite în lume, iar zeci de milioane de dolari au fost plătite ca despăgubiri.

Premiul Oscar obținut de filmul „Spotight” a venit concomitent cu mărturia cardinalului australian George Pell referitoare la abuzurile Bisericii Catolice care au intrat în atenția Royal Comission, organ al guvernului de la Canberra: „Biserica a făcut greșeli uriașe și se străduiește să le remedieze, dar Biserica, în multe locuri, cum se întâmplă în Australia, a dat-o în bară, a dezamăgit oamenii. Nu sunt aici ca să îi apăr pe cei care nu sunt demni de a fi apărați”, a atenționat oficialul catolic într-un video făcut public duminică.

Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo și Stanley Tucci în distribuție, „Spotlight” prezintă eforturile depuse de jurnaliștii de la publicația The Boston Globe, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanșat un scandal uriaș, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulți preoți catolici.

Filmul „a oferit o voce pentru supraviețuitorii acestei drame, iar premiul Oscar amplifică această voce”, a declarat Michael Sugar, producătorul peliculei, precizând că speră ca această voce să fie auzită până la Vatican.

Cea de-a 88-a gală pentru decernarea premiilor Oscar a avut loc în noaptea de 28 februarie la renumitul Dolby Theatre din Hollywood.

„Spotlight”, de Tom McCarthy, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincții, în care „The Revenant” a obținut trei trofee, inclusiv pentru „cel mai bun regizor” (Alejandro Iñárritu) și „cel mai bun actor în rol principal” (Leonardo DiCaprio).