A fost creat cipul a cărui funcționare seamănă cu activitatea creierului uman

Publicat: 10 08. 2014, 15:17
Actualizat: 05 02. 2019, 10:05

Dacă prototipul va deveni produs de serie, ar putea ajuta industria procesoarelor, care caută noi soluții pentru creșterea vitezei de funcționare a computerelor. Producătorii caută noi metode pentru efectuarea unor sarcini multiple în același timp, în condițiile în care modelele tradiționale de cipuri care se supraîncălzesc.

Procesoarele tradiționale funcționează după un sistem liniar, efectuînd câte o singură operație, reacționând apoi la rezultatul operațiunii anterioare. Noul cip dezvoltat de IBM, descris în revista Science, are 1 milion de neuroni programabili, în baza a 5,4 milioane de tranzistori. Acești nuclei legați prin „neurosinapse” pot procesa informațiile și comunica în paralel, și nu în linie, ca în sistemele tradiționale.

Comunicatul IBM referitor la designul cipului nu conține informații referitoare la momentul în care noua tehnologie va intra în producție.

Laboratoarele de cercetare al IBM sunt renumite, astfel că giganți precum Samsung folosesc tehnologia companiei la fabricarea propriilor produse. Reputația IBM în domeniul cercetării nu a adus însă companiei o poziție de lider pe piața cipurilor, dominată de Intel.

IBM trebuie să găsească un echilibru între două necesități distince, menținerea controlului asupra activităților de proiectare a cipurilor, pentru eficientizarera produselor hardware, și intenția de a scăpa de divizia de producție, nerentabilă.

Divizia de producție hardware înregistrează pierderi de până la 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unei surse apropiate situației.

IBM a fost dispusă să plătească Globalfoundries circa 1 miliard de dolari pentru ca această companie să preia divizia producătoare de cipuri, ofertă care a fost refuzată ca fiind mai mică cu 1 miliard de dolari decât ar trebui, a declarat în această lună o persoană apropiată discuțiilor.