Apple a divulgat o primă listă cu cereri de date pe care le-a primit

Publicat: 06 11. 2013, 08:32
Actualizat: 06 11. 2013, 08:32

Gigantul american în domeniul informaticii Apple a difuzat marți prima listă privind cereri de date din partea unor guverne, exprimându-și totodată protestul față de o ordonanță care limitează elementele pe care le poate divulga în privința cererilor autorităților americane, relatează AFP.

Creatorul iPad și iPhone a urmat exemplul altor grupuri mari care au început să difuzeze recent acest tip de informații.
Cele mai multe cereri au fost adresate de autorități în cazuri de infracțiuni. Autoritățile se aflau „în căutarea unor informații în cazuri de furt sau alte infracțiuni penale, dar și în cazuri privind persoane sau copii dispăruți, privind găsirea autorilor unor răpiri sau încercarea de a împiedica sinucideri”, precizează Apple într-un document de șapte pagini.

Grupul a subliniat că, în Statele Unite, Guvernul american i-a dat permisiunea să difuzeze doar un număr limitat de informații despre datele pe care i le-a solicitat.

Grupul a primit între 1.000 și 2.000 de cereri din partea Guvernului american în perioada 1 ianuarie-30 iunie, privind 2.000-3.000 de conturi. În schimb, Apple nu a precizat câte date a putut să furnizeze, anunțând că numărul lor este cuprins între zero și 1.000.

„Ne opunem ferm acestei ordonanțe împotriva publicării”, afirmă compania, adăugând că i-ar plăcea mai multă transparență în privința acestor date care îi sunt cerute.

„În pofida eforturilor noastre în acest domeniu, nu am primit un acord care să ne permită să spunem clar clienților noștri cu ce frecvență și în ce circumstanțe furnizăm date agențiilor guvernamentale”, continuă Apple.

În afara Statelor Unite, grupul american a primit câteva sute de cereri, între care 127 de la Marea Britanie, 102 de la Spania, 93 de la Germania, 74 de la Australia și 71 de la Franța.
„Am transmis toate informațiile pe care suntem abilitați în mod legal să le împărtășim, iar Apple va continua să acționeze pentru mai multă transparență în privința cererilor pe care le primește”, adaugă grupul în comunicat.

Grupuri americane în domeniul tehnologiei informației sunt supuse unor presiuni, în urma dezvăluirilor despre programul american de supraveghere PRISM, prin care Agenția americană pentru Securitate Națională (NSA) a obținut de la ele numeroase date digitale privind utilizatori de Internet.