Apple ar putea fi obligată să plătească despăgubiri uriașe, după ce a pierdut un proces legat de copyright

Publicat: 14 10. 2015, 10:45

Juriul din Madison, Wisconsin, a constatat că brevetul deținut de University of Wisconsin pentru tehnologia respectivă, care îmbunătățește eficiența procesorului, este valid, relatează Reuters.

Procesul va continua pentru stabilirea despăgubirilor datorate de Apple.

Reprezentanții Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), divizia de licențiere a University of Wisconsin, și cei ai Apple nu au fust disponibili pentru comentarii.

WARF a dat în judecată Apple în ianuarie 2014, acuzând compania că a încălcat un brevet din 1998 pentru îmbunătățirea eficienței cipurilor.

Juriul a analizat dacă procesoarele A7, A8 și A8X folosite de Apple la telefoanele iPhone 5s, 6 și 6 Plus, precum și la mai multe versiuni ale iPad încalcă brevetul.

Apple a respins acuzația și a argumentat că patentul nu este valid. Anterior, Apple a încercat să convingă Biroul pentru Brevete și Mărci al SUA că reanalizeze validitatea patentului, dar agenția a respins solicitarea, în luna aprilie.

Potrivit unei hotărâri recente a judecătorului districtual William Conley, care prezidează cazul, Apple este pasibilă de plata unor despăgubiri de până la 862,4 milioane de dolari.

Judecătorul a programat procesul în trei etape: stabilirea vinovăției, a despăgubirilor și, în final, dacă Apple a încălcat brevetul cu bună-știință, ceea ce ar spori penalitățile.

WARF s-a folosit de același brevet pentru a da în judecată Intel în 2008, dar cazul a fost închis în urma unei înțelegeri între părți, înainte ca procesul să înceapă.

Luna trecută, WARF a lansat un al doilea proces împotriva Apple, referitor la cele mai noi cipuri ale companiei, A9 și A9X, utilizate la telefoanele recent lansate iPhone 6S și 6S Plus, precum și la iPad Pro.