Atacurile cibernetice împotriva telefoanelor mobile au explodat. Care este cel mai expus sistem de operare

Publicat: 27 06. 2013, 12:24
Actualizat: 01 02. 2019, 01:27

Utilizatorii de smartphone-uri nu sunt la adăpost de pirații informatici, care și-au multiplicat atacurile împotriva telefoanelor mobile în acest an, folosind ca arme de la simpla escrocherie comercială până la spionajul industrial, anunță un studiu apărut miercuri, relatează AFP.

În perioada martie 2012-martie 2013, numărul programelor suspecte introduse în telefoanele conectate la Internet a crescut cu 614%, a calculat Juniper, cu sediul în Silicon Valley, în California (vest).

Juniper arată în studiul său că sistemul de operare Android, produs de Google, este cel mai expus acestor atacuri informatice, în proporție de 92%.

Acest fapt se explică prin dominația mondială a sistemului de operare Android în sector, unde ocupă aproximativ trei sferturi din piață. Dar, apreciază Karim Toubba, de la Juniper, este un semn că sistemul de operare „Android nu are un sistem cu filtru de securitate riguros”, chiar dacă notează că „toate sistemele de operare au propriile vulnerabilități”.

Primul tip de atacuri constă în mesaje comerciale trimise pentru a propune un serviciu fals, prin care se cere o plată modică, de 10 sau 50 de cenți, de exmplu. În general, utilizatorii conștientizează atacul abia după ce observă câțiva cenți în plus pe factură.

Atacurile cibernetice „pot să nu lase urme”, explică Toubba, fiindcă numerele utilizate sunt închise imediat după încasarea banilor în doar câteva zile. Adeseori, aceasta se prezintă sub forma unui SMS sau unor email-uri care propun actualizarea unui program sau unei aplicații.

Studiul relevă că majoritatea atacurilor sunt inițiate din Rusia sau China.

Juniper observă, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, precum piratarea unor date ale companiilor sau guvernamentale.

„Ei (pirații) pot utiliza aparatul ca un dispozitiv de recunoaștere înainte să meargă mai departe în rețeaua unei întreprinderi”, explică Toubba, notând că numeroși salariați au acces la serverul de la serviciu prin intermediul telefonului personal.

Juniper afirmă că a observat „mai multe atacuri (împotriva smartphone-urilor) putând fi utilizate pentru a fura informații sensibile de la întreprinderi sau pentru a lansa o infiltrare mai largă”. O tendință infracțională care ar trebui să crească în mod „exponențial în anii viitori”, avertizează raportul.