Britanicii au inventat discul ce permite stocarea datelor timp de 1 milion de ani

Publicat: 28 07. 2013, 09:34
Actualizat: 09 08. 2019, 10:07

Cum CD-urile, DVD-urile sau stick-urile sunt tot mai puțin utilizate, oamenii de știință de Universitatea din Southampton au inventat un nou suport ce permite stocarea datelor timp de 1 milion de ani.

„Cristalul de memorie Superman” a fost creat din straturi de sticlă nanostructurate, are o capacitate de 360 de tera și poate rezista chiar și la temperaturi de până la 1.000 de grade.

Specialiștii l-au testat deja, imprimând pe disc copia unui fișier de tip text prin intermediul unui laser ultra-rapid ce produce pulsații de lumină etrem de scurte și foarte intese.

„E palpitant să te gândești că am creat primul document care cel mai probabil va supraviețui mai mult decât rasa umană”, a declarat profesorul Peter Kazansky. „Această tehnologie poate păstra ultima dovadă a civilizației: tot ce am făcut noi nu va fi uitat”, a adăugat acesta.

Oamenii de știință spun că discul va fi extrem de util marilor companii care au nevoie să stocheze volume mari de date.

„Dezvoltăm o formă foarte stabilă și portabilă de stocare folosing sticla, ceea ce ar putea fi de mare ajutor organizațiilor care au arhive mari”, a explicat cercetătorul Jingyu Zhang de la Centrul de Cercetare Optoelectrică al Universității din Southampton. „În prezent, companiile sunt nevoite să-și copieze arhivele o dată la cinci sau zece ani pentru că hard-disk-urile au o durată de viață relativ scurtă”, a adăugat acesta.

„Muzeele care doresc să păstreze informații sau documente importante din arhiva națională spre exemplu, vor putea beneficia de această invenție”, a conchis Jingyu Zhang.