Cercetătorii au inventat o baterie care se regenerează

Publicat: 19 11. 2013, 13:14
Actualizat: 10 01. 2020, 22:52

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la SLAC National Accelerator Laboratory au dezvoltat o baterie ai cărei electrozi se „vindecă”  singuri.

Una din problemele acumulatorilor de astăzi este aceea că în timp, din cauza ciclurilor repetate de încărcare-descărcare, autonomia bateriei scade. Asta din cauza faptului că electrozii se deteriorează.

Electrozii din baterille Li-Ion sunt realizați din siliciu. Acest material se mărește în timpul procesului de încărcare, iar apoi revine la dimensiunea inițială după descărcare. În timpul procesului, pe suprafața electrozilor apar mici crăpături. La un moment dat, un electrod are atât de multe crăpături, încât nu se mai poate încărca.

Cercetătorii au inventat acum un polimer în care să fie îmbrăcați electrozii. Acesta are în spate tehnologia folosită la fabricarea de piele artificială pentru roboțiPe scurt, procedeul este următorul: polimerul se rupe atunci când electrodul se mărește, iar apoi se sudează la loc când acesta revine la forma inițială.

Va mai trece ceva vreme până când noile tipuri de baterii vor intra în producția de serie, deoarece mai sunt multe detalii de pus la punct. Până acum, noii electrozi au rezistat la 100 de cicluri de încărcare-descărcare. Pentru un acumulator de mașină electrică, ținta cercetătorilor este de 3.000 de cicluri.