Cum a evoluat numărul programelor dăunătoare care țintesc dispozitivele mobile în cel de-al doilea trimestru al anului și care sunt domeniile vizate

Publicat: 05 08. 2015, 13:10
Actualizat: 05 08. 2015, 14:27

Datele Kaspersky Lab arată că 51% din atacurile online care au fost blocate de produsele companiei au provenit din Rusia. Alte țări care s-au numărat printre principalele surse de malware sunt SUA, Olanda, Germania, Franța, Insulele Virgine, Ucraina, Singapore, Regatul Unit și China.

În al doilea trimestru al anului 2015 au apărut 291.800 de programe malware noi care vizau dispozitivele mobile – de 2,8 ori mai multe decât în trimestrul anterior. Mai mult, 1 milion de pachete de malware pentru dispozitive mobile au fost instalate în al doilea trimestru, de șapte ori mai multe decât în T1.

Operațiunile de mobile banking au rămas ținta principală a atacurilor. Raportul din primul trimestru al anului 2015, realizat de Kaspersky Lab, menționa malware-ul Troian-SMS.AndroidOS.OpFake.cc, care era capabil să atace nu mai puțin de 29 de aplicații bancare și financiare. Cea mai recentă versiune a malware-ului, care a apărut în trimestrul al doilea, poate ataca 114 (de patru ori mai multe) aplicații bancare și financiare. Scopul său principal este de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor, cu care să atace, printre altele, aplicații de email populare.

Amenințările financiare nu se limitează la programele malware care atacă clienții sistemelor de online banking. Pe lângă programele malware (83%), amenințări financiare sunt și minele de Bitcoin (9%) – programe malware care folosesc resursele computerului victimei pentru a genera monede Bitcoin, dar și hoții de portofele Bitcoin (6%) și keyloggerii (2%; aplicații care înregistrează ce tastează pe dispozitive utilizatorii).