Franța, un paradis fiscal pentru companii ca Microsoft și Huawei, în domeniul cercetării-dezvoltării

Publicat: 17 11. 2014, 17:17

Facilitățile fiscale pentru cercetare-dezvoltare, care numai în acest an au atins 5,6 miliarde de euro, combinate cu cercetătorii de clasă mondială, fac Franța extrem de atractivă pentru companiile din sectorul tehnologic.

Unii parlamentari s-au exprimat în timpul dezbaterilor din această lună legate de modalitățile de reducere a deficitului bugetar pentru limitarea avantajelor fiscale, afirmând că unele companii abuzează de acestea, dar președintele Francois Hollande a promis că politica sa bugetară nu se va atinge de cercetare și dezvoltare.

„Scutirile de taxe pentru cercetare sunt decisive, fac Franța mai atractivă din punct de vedere economic”, a declarat Olivier Piou, șeful Gemalco, dezvoltator, din Amsterdam, de produse de securitate pentru carduri bancare, telefoane mobile și pașapoarte.

Scutirile fiscale compensează o parte semnificativă a bugetului pentru cercetare și dezvoltare al Gemalto, ceea ce face ca 30% dintre cei 2.000 de cercetători care lucrează pentru companie la nivel mondial să se afle în Franța, a arătat Piou.

În Irlanda, impozitul pe profit de 12,5%, sub jumătate față de cel de 33,3% din Franța, face ca Google, Apple și alte companii să își stabilească sediile centrale în statul celtic.

În schimb, tot mai multe companii își desfășoară activitățile de cercetare-dezvoltare în Franța, transformând țara într-un centru tehnologic european, situație similară cu dominația Marii Britanii în sectorul financiar și cea a Germaniei în cel al industriei prelucrătoare.

Facilitățile fiscale pentru cercetare și dezvoltare datează din anii 1980, au fost extinse de fostul președinte Nicolas Sarkozy și sunt printre puținele politici menținute de Hollande.

„Forțele economiei noastre s-au schimbat față de anii ’50. Pot afirma că tehnologia este cheia dezvoltării noastre viitoare”, a declarat ministrul Economiei, Emmanuel Macron, la o conferință în domeniul tehnologiei de la Paris.

Peste 17.000 de companii, de la biotehnologie, energie și până la software și proiectare de jocuri, profită în acest an de avantajele fiscale și subvențiile pentru inovații, scutirea medie de taxe fiind de 323.500 de euro.

Microsoft are o companie mixtă în Franța cu institutul de cercetări Inria, susținut de stat, unde lucrează circa 100 de cercetători. Laboratorul înființat în urmă cu opt ani a evoluat de la securitate software la utilizarea computerelor în domenii precum medicina.

Producătorul chinez de echipamente pentru rețele Huawei întenționează să recruteze 200 de cercetători până în 2017, în orașul Sophia Antipolis din sudul Franței.

Angajările în astfel de companii se numără printre puținele puncte luminoase în peisajul tern al economiei franceze, unde șomajul crește, iar economia stagnează. Companii pornind de la producătorul auto Peugeot și operatorul de telefonie mobilă Bouygues Telecom concediază angajați, din cauza transferării activităților în state cu forță de muncă mai ieftină și a intensificării concurenței.