Mark Zuckerberg vrea să extindă accesul la internet în cele mai izolate zone

Publicat: 21 08. 2013, 17:02
Actualizat: 13 01. 2020, 16:07

Cofondatorul și directorul executiv al Facebook Mark Zuckerberg a lansat Internet.org, o organizație care dorește să ofere internet în toată lumea.

În acest moment sunt 2,7 miliarde de oameni, dintr-un total de circa 7 miliarde, care au acces la internet. Membrii fondatori ai Internet.org sunt companiile Facebook, Ericsson, Nokia, MediaTek, Opera, Qualcomm și Samsung. Rata de creștere anuală a internetului la nivel global este de doar 9%.

Scopul Internet.org este acela de a facilita accesul la mediul online chiar și în cele mai izolate locuri, la costuri acceptabile. Organizația ia în calcul dezvoltarea unor smartphone-uri ieftine, prin intermediul cărora oamenii să intre pe internet, și a unor tehnologii de compresie pentru un consum redus de date.

Aceasta nu este singura inițiativă care își propune să ofere internet la toată lumea. Google a început să testeze, în Noua Zeelandă, baloane cu heliu care oferă internet de la o altitudine de circa 20 km. Acestea au un diametru de 15 m și vor naviga în jurul Pământului. Scopul companiei este acela de a conecta, în timp, la internet, cele peste 4,3 miliarde de persoane care nu au acces la acest serviciu. Baloanele sunt echipate cu mici computere, care le permit controlorilor de la sol să vadă unde sunt și să le modifice altitudinea.

Pentru a obține semnalul venit de la baloane, utilizatorii vor trebui să aibă instalat acasă un receiver. Fiecare balon va putea emite semnal pe o suprafață de 1.250 km pătrați. Potrivit Google, aceasta este cea mai ieftină idee prin care poate fi oferit aces la internet lumii întregi.

Eric Schmidt, președintele executiv al Google, a estimat că până în 2020 toată populația lumii va avea acces la internet. „Pentru fiecare persoană care este acum online sunt alte două persoane care nu sunt”, a scris Schmidt pe contul personal de Google+. „Până la sfârșitul acestui deceniu, însă, toată lumea va fi conectată”, a continuat el.

La sfârșitul anului trecut, în România existau aproximativ 100 de localități (unde se află 0,07% din populație, respectiv 0,07% din gospodării) fără rețele care să permită furnizarea de servicii de acces la internet în bandă largă (servicii care asigură o conexiune permanentă la internet la o viteză de descărcare a datelor mai mare de 144 kbps), potrivit datelor furnizate gândul de ANCOM, arbitrul pieței telecom din România.