Motorul de căutare al Microsoft, acuzat că cenzurează informațiile în chineză UPDATE

Publicat: 13 02. 2014, 12:17
Actualizat: 12 01. 2020, 13:21

UPDATE. Microsoft a negat, pe blogul oficial al Bing,  faptul că cenzurează informațiile în chineză. Potrivit reprezentanților companiei, anumite mesaje au părut cenzurate din cauza unei erori.

Motorul de căutare al Microsoft, Bing, cenzurează căutările în chineză privind informațiile sensibile pentru puterea comunistă nu numai în China, ci și în restul lumii, a afirmat miercuri un site specializat, citat de AFP.

Printre termenii cenzurați figurează cei referitori la Liu Xiaobo – disidentul laureat al premiului Nobel pentru Pace deținut în China – la Dalai Lama și la reprimarea mișcării din Tiananmen din 1989, a anunțat Greatfire.org.

Acest site se consacră studierii controlului Internetului de către puterea comunistă.

Teste realizate de AFP au confirmat informațiile publicate de site. Astfel, o căutare despre Liu Xiaobo în chineză pe Bing trimite în principal la site-uri guvernamentale chineze sau sunt compilate protestele oficial vizând premiul Nobel acordat acestuia.

„Microsoft practică o epurare a rezultatelor de căutare în Statele Unite, pentru a retrage informațiile negative despre China”, a asigurat Greatfire.org.

„Și este vorba despre toate piețele pe care operează în lume”, a adăugat acesta.

Lansat în iunie 2009 în Statele Unite, Bing s-a răspândit progresiv pe planetă pentru a încerca să scoată Google de pe o parte din piață.

Un purtător de cuvânt al Microsoft nu a putut fi contactat imediat miercuri pentru a comenta acuzațiile Greatfire.org.

Autoritățile chineze au pus în aplicare o cenzură foarte perfecționată a Internetului în China și pot impune norme draconice grupurilor străine care vor să opereze aici. Dar această cenzură nu s-a extins și în afara țării.

Mai precis, Internetul este epurat în China de site-uri sensibile din punct de vedere politic, iar Beijingul controlează îndeaproape comunitatea de sute de milioane de internauți – cea mai importantă din lume – pentru a evita organizarea disidenței. Twitter, YouTube sau Facebook sunt interzise în țară.

Marile grupuri de Internet americane s-au confruntat de multe ori cu probleme în China, precum Google sau Yahoo!, în special din cauza cenzurii.

În urmă cu aproximativ zece ani, Yahoo! a dezvăluit autorităților chineze informații personale despre „disidenții informatici”, care au fost arestați, iar unii dintre ei au primit condamnări grele. Cazul a fost devastator pentru grupul de Internet american.