MWC 2015. BCN4U, aplicația care ne arată orașul inteligent al viitorului. Corespondență gândul din Barcelona

Publicat: 04 03. 2015, 15:22
Actualizat: 06 03. 2015, 12:22

MWC 2015. Platforma BCN4U a fost dezvoltată în parteneriat cu operatorul telecom spaniol Telefonica și administrația orașului Barcelona. Scopul acesteia este acela de a mijloci interacțiunea dintre turiști și furnizorii de servicii turistice din Barcelona, folosind date furnizate de SAP HANA, o platformă care analizează un volum foarte mare de date în timp real.

Orașul Barcelona este vizitat în fiecare an de peste 8 milioane de turiști. 

Într-o primă fază, utilizatorul introduce în aplicație (demo-ul a fost făcut pe un dispozitiv Android) numărul de zile pe care dorește să le petreacă în oraș. Apoi, aplicația sugerează locuri și obiective care pot fi vizitate, dar și alte activități, în funcție de interesele selectate (sport, gastronomie ș.a.).

Turiștii pot rezerva bilete direct din aplicație, iar în cazul în care un eveniment sau accesul într-un obiectiv a fost suspendat sau amânat, aceștia primesc notificări, iar aplicația sugerează destinații alternative.

Un operator telecom, precum Telefonica, poate câștiga bani de pe urma acestei aplicații prin încasarea unui procent din tranzacțiile făcute prin intermediul BCN4U. 

Proiectul face parte din inițiativa SAP de a le oferi companiilor telecom soluții pentru folosirea Big Data. „Ei (operatorii telecom – n.r.) pot folosi informația pentru a crea servicii noi inovative, gândite să mărească rata de retenție a clienților și să crească veniturile”, a declarat Rick Costanzo, vicepreședinte executiv SAP, general manager al diviziei Telco Industries & Mobility Solutions.

Impactul Big Data asupra economiei europene

Big Data are potențialul a contribui cu 206 miliarde de euro la economia europeană până în 2020, potrivit raportului „Big & Open Data in Europe”, realizat de Institutul pentru Studii Economice din Varșovia și sponsorizat de Microsoft. Astfel, datele mari și deschise ar putea reprezenta o creștere de 1,9% pentru produsul intern brut al Uniunii.

Big Data este considerat la ora actuală unul din cele patru megatrenduri în tehnologie, alături de cloud, social media și mobilitate. Termenul poate fi definit ca „informațiile păstrate și prelucrate în cantități imense, datorită unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide și unor algoritmi mai performanți”, potrivit cărții „Big Data: A revolution that will transform how we live”, de Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier. Mai simplu, datele mari pot fi definite ca informațiile adunate de sisteme automate, senzori sau introduse manual.

Potrivit celor mai recente studii, 90% din datele care există astăzi în lume au fost generate în ultimii doi ani, iar volumul de date generat într-o zi se dublează o dată la 40 de luni.