Nokia cumpără Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde euro

Publicat: 15 04. 2015, 11:26
Actualizat: 04 08. 2015, 20:55

This browser does not support the video element.

Nokia și Alcatel estimează că tranzacția va fi încheiată în prima jumătate a anului viitor, compania finlandeză urmând să dețină o participație de 66,5% la noua entitate rezultată prim combinarea acțiunilor celor doi producători de echipamente pentru rețele de telecomunicații.

Noua companie se va numi Nokia și îl va avea ca director general pe actualul CEO al Nokia, Rajeev Suri, în timp ce președintele Nokia, Risto Siilasmaa, va prelua aceeași poziție și în cadrul noii firme.

Cele două companii estimează că vor reduce costurile operaționale cu până la 900 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2019.

România a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante operațiuni din Europa ale Alcatel Lucent, compania dezvoltând puternic mai multe segmente de business pe plan local. În urmă cu un an de zile Alcatel Lucent avea în România peste 500 de ingineri implicați în activități de cercetare-dezvoltare în domeniul telefoniei mobile – printre care inclusiv tehnologii de ultimă generație precum 4G, peste 250 de ingineri care dezvoltă soluții de tip cloud sau „big data” și alți peste 550 de ingineri care lucrează în centrul care administrează rețele de comunicații mobile pentru operatori din străinătate.

Operațiunile Alcatel Lucent din România sunt concentrate în Timișoara și în București. În ultimii ani compania a investit peste 100 de milioane de euro în România. Compania concurează pe piața locală în special cu suedezii de la Ericsson și cu chinezii de la Huawei – rivali care au reușit în ultimii ani să câștige cele mai mari contracte de pe piață (contractele de externalizare acordate de Orange, Telekom și Vodafone).

În anul 2013, conform datelor raportate la Ministerul de finanțe, Alcatel Lucent a înregistrat o cifră de afaceri de 388 mil. lei (87,8 mil. euro), un profit net de 20 mil. lei (4,5 mil. euro) și un număr mediu de 1.283 de angajați.
Preluarea Alcatel de către Nokia este cea mai mare tranzacție din industria echipamentelor de telecomunicații din 1999, atunci când Alcatel a cumpărat Ascend Communications pentru 21 de milioane de dolari, relatează Bloomberg.

Prin cumpărarea Alcatel, Nokia va depăși competitorii Ericsson și Huawei pe piața furnizorilor de echipamente pentru rețelele wireless, potrivit firmei de cercetare IDC.

Nokia avea o cotă de 15,8% pe piața rețelelor wireless la nivel global la finalul anului 2014, în spatele liderului Ericsson, cu o cotă de 25,7%, și Huawei, cu o cotă de 23,2%, potrivit IDC. Cota de piață a Alcatel se situa la 11,4% la sfârșitul anului trecut.

Încheierea tranzacției va asigura companiei finlandeze extinderea în China, pe o piață cu 1,3 miliarde de abonați la servicii wireless, precum și preluarea unor contracte cu doi dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Statele Unite ale Americii, Verizon și AT&T.

Acțiunile Alcatel au urcat cu 16% marți pe bursa din Paris, în urma anunțului celor două companii referitor la negocierile purtate pentru combinarea afacerilor sale. Titlurile Nokia au închis ședința de marți în scădere cu 3,6% pe bursa din Helsinki.

Guvernul francez trebuie să aprobe încheierea tranzacției, îngrijorările Executivului de la Paris îndreptându-se către păstrarea celor 7.000 de locuri de muncă din cadrul Alcatel. Suri se află, de altfel, la Paris în această săptămână, pentru a negocia detaliile tranzacției cu administrația franceză.

Separat, Nokia a anunțat tot miercuri că intenționează să vândă divizia de hărți HERE, a cărei valoare este estimată la 6,9 miliarde de euro, potrivit Reuters. În 2013, compania finlandeză a vândut divizia de telefoane mobile către Microsoft pentru 7,5 miliarde de dolari.