Parteneriat surpriză pe piața programelor TV din România. Anunțul făcut de Telekom

Publicat: 10 05. 2016, 22:19

La ședință a fost prezentă o delegație din partea companiei de comunicații Telekom România (TKR). Directorul de stategie al Telekom a amintit Consiliului că în luna septembrie a anului trecut TKR a anunțat că va colabora cu niște „terți” și conform promisiunii făcute atunci, dar și „în numele transparenței”, au clarificat acum numele unui „terț”.

Într-o adresă trimisă către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în 14 septembrie 2015, Telekom solicita un punct de vedere privind intenția compaiei de a acorda acces la rețele proprii CATV și DVB-C (rețelele de comunicații electronice, n.r.) și altor operatori de servicii de telecomunicații, numiți „Operatori Terți”, cu scopul creșterii ratei de utilizare.

Compania a amintit Consiliului că, potrivit extrasului din ședința CNA din 22 septembrie 2015 (care poate fi accesat de pe site-ul CNA, n.r.), „Consiliul a luat la cunoștință intențiile Telekom”.

În cadrul ședinței de marți, 10 mai, s-a discutat faptul că în documentele depuse, Telekom a făcut o mențiunea specială pentru a explica faptul că Orange nu are nevoie de aviz de retransmisie, fiindcă doar va încheia contractele, responsabilitatea privind retransmisia televiziunilor rămânând Telekom – „În conformitate cu adresa Telekom Romania Communications (TKR) din 14 septembrie 2015 și în baza autorizației de retransmitere, TKR va retransmite serviciile de programe inclusiv către abonații care vor încheia contracte tripartite cu TKR și Orange România SA. Conform aceleiași adrese, TKR este și va rămâne singura entitate responsabilă, atât cu operarea infrastructurii tehnice, cât și cu retransmisia serviciilor de programe”.

Potrivit afirmațiilor CNA făcute în ședință, Orange va fi un „operator economic”.

Având în vedere că anumiți membri nu au înțeles inițial exact care este situația și faptul că Orange nu are nevoie de aviz, Lorand Turos a explicat că Orange va fi „un fel de retailer”, iar Valentin Jucan a menționat termenul de „dealer”.

De asemenea, Valentin Jucan a explicat pentru presă că „Orange va funcționa în acest parteneriat ca un fel de retailer, ca un fel de distribuitor”, oferind un exemplu: „ei în magazine (Orange, n.r.), atunci când, de exemplu, mergeți să faceți un abonament, vă întreabă dacă nu doriți să faceți un abonament și la Telekom, fără ca serviciul Orange să includă în pachetul de telefonie sau de abonament de internet servicii de la Telekom”.

Astfel, Orange, în calitate de „Operator Terț” va avea acces la rețele de cablu ale Telekom, dar fără a primi vreun drept privind retransmisia programelor TV.

Orange va avea responsabilitatea facturării serviciilor, asigurarea relației cu clienții, termenele de remediere a deanjamentelor serviciilor TV, Telekom fiind responsabil pentru supunerea spre aprobarea CNA a grilelor de programe ale „Operatorilor Terți” cu specificarea, în fiecare caz în parte, a indentității acestora care vor fi parte la contractul tripartit cu abonații.

În decembrie 2015, potrivit informațiilor din presă, Orange și Telekom, cei mai mari jucători de pe piața locală de comunicații, au semnat la începutul lunii decembrie, după doi ani de negocieri duse într-o maximă discreție, un acord prin care își oferă acces la rețeaua fixă, respectiv mobilă 4G.

Iar în luna martie, în prima sa conferință de presă, noul CEO al companiei, Miroslav Majoros, declara că principalul obiectiv al Telekom România pentru acest an îl reprezintă creșterea profitabilității, care s-a redus anul trecut.

Acesta a mai menționat atunci (în martie, n.r.) că, în aproximativ două luni, atât Telekom, cât și Orange, cu care de curând au semnat un contract de colaborare, vor lansa oferte pentru abonați. În urma parteneriatului dintre cele două părți, cunoscut sub numele „Apolodor”, Telekom va avea acces la rețeaua de date mobile a Orange, iar grupul francez – la cel de telefonie fixă și televiziune al companiei româno-germane.