Războiul pe care îl duc marile companii IT cu guvernul SUA, care dorește acces la datele clienților. Procesul delicat dintre Microsoft și Departamentul Justiției

Publicat: 08 09. 2015, 12:05

Răspunsul Apple: serviciul iMessage este criptat, iar mesajele nu pot fi furnizate.

Acesta nu este primul caz în care o mare companie tehnologică refuză să se supună acestor ordine. Google și Microsoft au făcut același lucru, în alte cazuri. Situația actuală i-a determinat pe reprezentanți ai Departamentului Justiției și ai FBI să sugereze chemarea în instanță a companiei Apple, transmite New York Times.

Toate aceste întâmplări au determinat Apple să investească și mai multe resurse în securizarea produselor sale. După lansarea anul trecut a unei versiuni a sistemului de operare iOS, care dispune de criptare mai puternică, directorul FBI, James B. Comey, a declarat că platforma pune în pericol eforturile pe care le fac autoritățile pentru a prinde infractorii.

Microsoft vs Departementul Justiției, un caz delicat

Departamentului Justiției se judecă într-un caz similar cu Microsoft. Compania a refuzat în decembrie 2013 să ofere autorităților acces la e-mailurile unui suspect de trafic de droguri. Reprezentanții companiei au transmis că oficialii federali trebuie să obțină un ordin de la justiția din Irlanda, deoarece în țara respectivă se află serverul care găzduiește e-mailurile suspectului.

Conflictele cu Microsoft și Apple reflectă rezistența companiilor la încercările statului de a avea acces la datele utilizatorilor.

Cazul Microsoft vs SUA este unul extrem de delicat. În cazul în care Departamentul Justiției câștigă procesul, acest lucru înseamnă că autoritățile din Rusia sau China vor putea obține, la rândul lor, prin ordine judecătorești, acces la date stocate pe servere din SUA.

„Clar, dacă guvernul SUA câștigă, ușa este deschisă pentru alte guverne care doresc să aibă acces la centrele de date din SUA”, a declarat Brad Smith, consilierul juridic șef al Microsoft. „Compania nu furnizează vreunui stat un acces direct și fără probleme la datele clienților noștri”.

Companiile mai au un argument solid în lupta lor cu autoritățile care doresc acces la date: dacă lasă portițe în platformele lor, care pot fi folosite de NSA și FBI, acestea pot fi exploatate foarte ușor de către hackeri.

„Dacă pui o cheie sub covor pentru polițiști, un hoț o poate găsi și el”, a declarat Tim Cook, directorul executiv al Apple. „Dacă infractorii cibernetici știu că este disponibilă o cheie undeva, nu se vor opri până nu o vor găsi”, a continuat el.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden, companiile nu își permit să nu lupte pentru a proteja datele utilizatorilor. Dacă nu fac acest lucru pierd capital de imagine, într-o piață cu o concurență acerbă.

Totuși, acest război dintre giganții IT și guvernul SUA nu a început recent. Administrația Bill Clinton a fost nevoită să abandoneze un proiect prin care se dorea introducerea de tehnologie de decriptare în sistemele hardware produse de companiile din SUA, deoarece acestea s-au opus vehement.