Samsung începe să se confrunte cu o veche „problemă” a Apple

Publicat: 08 05. 2013, 15:40
Actualizat: 09 02. 2019, 09:40

Rezervele de lichidități ale Samsung au ajuns la aproape 40 de miliarde de dolari, iar grupul sud-coreean se confruntă cu provocarea de a găsi o destinație pentru sumele uriașe de bani acumulate, la fel precum rivalul Apple, care dispune însă de 145 miliarde de dolari.

„După ce a acaparat o parte importantă din profitabila piață smartphone de la Apple și alte companii, Samsung Electronics se confruntă acum cu o provocare gen Apple: o grămadă uriașă de bani necheltuiți”, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

Rezervele de lichidități ale Samsung au atins aproape 40 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii martie, după un prim trimestru în care profitul a urcat cu 41%. După scăderea datoriei, Samsung are o poziție financiară netă de 28,5 miliarde de dolari. Lichiditățile Samsung, deja printre cele mai mari din Asia, cresc într-un ritm amețitor, iar în ultimul an aproape s-au triplat.

Grupul sud-coreean mai are, însă, până să ajungă din urmă Apple. Apple avea lichidități, bani și instrumente financiare lichide, de 144,7 milirde de dolari la sfârșitul lunii martie. La presiunea investitorilor de a transfera o parte mai mare a fondurilor către acționari, Apple a anunțat în aprilie că a crescut dividendele și achizițiile de titluri proprii, parte a unui program de beneficii pentru acționari în valoare de 100 de miliarde de dolari până în 2015.

Analiștii se așteaptă ca Samsung să folosească banii acumulați pentru achiziții în domenii precum software și echipamente medicale.

De asemenea, acționarii vor căuta să obțină beneficii mai mari, prin majorarea dividendelor sau răscumpărarea de titluri. Chiar dacă nu există încă o presiune precum cea care a determinat Apple să anunțe programul de 100 de miliarde de dolari, investitorii au început să urmărească poziția financiară a Samsung, notează WSJ.

„Îi vom întreba dacă vor să păstreze toți banii. Când mă voi întâlni cu reprezentanți ai companiei, va fi probabil prima întrebare pe care o voi pune”, a declarat Willis Tsai, director la firma TIAA-CREF, care a investit peste 400 de milioane de dolari în acțiuni Samsung.

Samsung a transmis WSJ că rezervele financiare vor fi administrate astfel încât să acorde prioritate „investițiilor sustenabile în noi unități de producție, cercetare și dezvoltare, precum și marketing, care să ajute grupul să-și consolideze sau să-și sporească competitivitatea” pe anumite segmente de afaceri. Samsung a refuzat, însă, să comenteze asupra oricărui plan precis privind acordarea de dividende, răscumpărarea de acțiuni sau achiziții.

Divizia producătoare smartphone-uri a generat 74% din profitul operațional al Samung în primul trimestru al acestui an, în timp ce electronicele de consum și componentele au asigurat diferența. În urmă cu trei ani, divizia de telefonie mobilă asigura doar un sfert din câștigul operațional din primul trimestru.