Sistemul de operare Windows 8 a ajuns la o cotă de piață globală de 3,31%

Publicat: 01 04. 2013, 11:24
Actualizat: 10 01. 2020, 10:27

Noul sistem de operare Windows 8 de la Microsoft a ajuns la o cotă de piață globală de 3,31% în luna martie, potrivit serviciului de monitorizare web Net Applications. În februarie, Windows 8 a avut o cotă de piață de 2,67%.

Microsoft a lansat, în luna octombrie a anului trecut, două versiuni ale sistemului de operare: Windows 8 pentru PC-uri (arhitectură x86) și Windows RT pentru tablete (arhitectură ARM). Unii analiști au spus că acest lucru a creat confuzie în rândurile utilizatorilor.

Platforma a fost crtiticată de partenerii Microsoft pentru faptul că nu se bucură de popularitate. Șeful Nvidia, Jen Hsun Huang, a spus că este dezamăgit de Windows RT. „Ne așteptam să vindem mai mult decât am reușit”, a declarat el. Huang se referă la livrările de procesoare Tegra, care folosesc tehnologia ARM și sunt folosite pe unele din tabletele care rulează Windows RT.

Sursă grafic: TNW

Tom Mainelli, analist la firma de cercetare a pieței International Data Corporation (IDC), a spus recent că Microsoft ar trebui să renunțe la Windows RT și să se concentreze pe mai robustul Windows 8. Potrivit IDC, tabletele cu Windows RT vor avea o cotă de piață de doar 1,9% (3,6 milioane de dispozitive) în 2013, iar cota nu va depăși pragul de 2,7% până în 2017.

Mai mult, Dong-Soo Jun, președintele diviziei de memorii a Samsung, a declarat, pentru publicația Korea Times, că „Windows 8 nu e mai bun decât Windows Vista”. Acest sistem de operare este considerat un eșec.

Potrivit lui Bob O’Donnell, un alt analist IDC, problemele Windows 8 au început atunci când Microsoft a decis să renunțe la butonul Start, cu care utilizatorii erau obișnuiți de ani de zile. „Au fost câteva decizii greșite ale Microsoft. Notabilă este eliminarea butonului Start”, a spus O’Donnell. „Am făcut niște cercetări și oamenilor le lipsește (butonul – n.red.).”

Potrivit lui O’Donnell, câțiva producători de computere cu Windows 8 „imploră” Microsoft să readucă butonul Start în sistemul de operare.