Țara care „filtrează” conținutul Instagram pentru utilizatori. „Scoatem doar ce e jignitor”

Publicat: 25 12. 2014, 18:09

Acest sistem de control asupra internetului, un proiect lansat la începutul lui 2013, urmează să devină complet operațional până în vara lui 2015, a anunțat Ministerul Telecomunicațiilor al Iranului.

„Filtrarea paginilor cu un conținut imoral a început ieri (miercuri) seara pe Instagram”, a precizat cotidianul guvernamental Iran.

La rândul său, publicația Shargh, citată de agenția Fars, precizează că „accesul pe alte pagini ale Instagram este posibil”. „Cu o filtrare de succes a conținuturilor jignitoare de pe rețelele de socializare nu mai este necesară blocarea completă a acestora, iar internauții pot utiliza aceste site-uri într-un mod apropriat”, a explicat cotidianul reformator.

Ministrul pentru telecomunicații al Iranului, Mahmoud Vezi, a anunțat joi că „prima fază a filtrării selective a fost pusă în aplicare cu succes pe rețeaua care se afla sub cea mai mare presiune”. Potrivit ministrului, care nu a menționat în mod explicit Instagram, doar între 5 și 10 la sută din rețelele sociale care au conținuturi considerate jignitoare sunt vizate de această interdicție.

Autoritățile iraniene blochează în mod regulat accesul la rețelele de socializare, în special Twitter și Facebook, după marile manifestații din iunie 2009 ce contestau realegerea președintelui Mahmoud Ahmadinejad. Aceste rețele au fost intens utilizate de opozanții iranieni pentru a-și mobiliza susținătorii. Alte site-uri considerate ca fiind non-islamice sau ca aducând prejudicii regimului de la Teheran au fost de asemenea blocate.

Președintele moderat Hassan Rohani, ales în iunie 2013, pledează pentru o temperare a cenzurii pe internet, folosit de peste 30 de milioane de iranieni (din 77 de milioane).