Diferența dintre prețul de cerere și cel de ofertare

Diferența dintre prețul de cerere și cel de ofertare
Publicat: 10/09/2022, 21:13

Înainte să intrăm în detalii este important să cunoaștem principiile de bază pe care funcționează piețele financiare. Investițiile sunt cele mai sigure și cunoscute metode de a ne crește valoarea netă punând câte puțin din salariu și din economii constant în active de valoare, care pot fi acțiuni bursiere, REITS, crypto sau imobiliare. Investițiile în active și în business-uri au însemnat calea multor oameni acum faimoși de a-și asigura un trai decent pentru restul vieții lor, dar cu toate acestea multor persoane care sunt noi în acest domeniu le este în continuare teamă și se simt copleșiți de câte informații trebuie să proceseze înainte de a investi – cum cumpăr? De unde? Îmi vinde cineva ceva sau de unde cumpăr mai exact aceste active? De ce sunt disponibile? Și multe altele. 

Despre regulile din jurul piețelor financiare

În primul rând există investitori și traderi care fac piața să existe, indiferent că vorbim despre instituții sau persoanele fizice, ca noi. Piața nu ar putea funcționa fără entități dispuse să tranzacționeze active. Întreaga economie globală funcționează pe principiul conform căruia oamenii oferă bani contra lucrurilor (care pot fi obiecte sau servicii) de care ori au nevoie, ori pe care și le doresc din diverse motive și totul se învârte în jurul cererii și ofertei iar piețele financiare nu fac abstracție de la aceste reguli esențiale. 

Puțin despre market makers and takers 

Lichiditate din piață este iarăși unul din cele mai importante caracteristici ale unei piețe funcționabile. Lichiditatea se referă la posibilitatea cumpărării și a vânzării de active cu ușurință la niște prețuri conforme cu valoarea lor reală. Această lichiditate este construită de ceea ce numim market makers și market takers, sau creatorii de piață și participanții la piață. Aceștia operează în mod opus, unii vând iar unii cumpără pentru a oferi continuitate pieței. Creatorii de piață sunt așadar deținătorii de active care dau ordine de sell, precum noi, maile companii de trading precum Goldman Sach sau Morgan Stanley sau chiar companiile listate la bursă care pot oferi din activele deținute de ele. 

Despre spread-ul dintre bid și ask 

Spread-ul se referă la diferențele de preț atunci când suma cerută este mai mare decât prețul pe care cumpărătorii sunt dispuși să-l ofere pentru același activ. Mai exact, se referă la suma care rămâne între prețul maxim dispus să-l plătească cineva din piață pentru un anume activ și prețul cel mai mic pe care un creator de piață e dispus să-l accepte. Creatorii piețelor oferă active pentru care cer un preț numit ask price și participanții cumpără la prețul de ofertă, sau bid price. Ce rămâne între cele 2 este spreadul, costul tranzacției, și este colectat de creatorii de piață. Spreadul este mai ales modalitatea prin care calculăm oferta și cererea din piață pentru un anumit activ deoarece atunci când suma dintre prețurile de bid și ask se îndepărtează prea mult, au loc schimbări în cerere și ofertă. 

Calcularea spread-ului

Pentru a calcula procentul de spread care rămâne, se împarte diferența dintre ofertă și cerere la prețul efectiv de vânzare. Lucrul care determină spread-ul este volumul de tranzacționare al entităților dispuși să vândă și să cumpere la anumite prețuri iar când volumele sunt mai mici și nu există la fel de mulți oameni interesați în acel activ, procentele de spread sunt mai mari. Spreadurile se mai extind și în perioadele cu fluctuații ridicate sau volatile așadar procentele vor fi mai mari. Diferențele dintre bid și ask pot fi mari mai ales în tranzacționarea în marjă. Este recomandat să utilizăm ordinele limită în locul celor de piață deoarece ne permit să limităm prețurile pentru cumpărarea activelor mai de grabă decât să ne lăsăm descoperiți fluctuațiilor care pot apărea chiar în timp ce tranzacționăm. 

Ce este slippage?

Slippage, spre deosebire de spread este diferența dintre prețul la care ne așteptăm să se execute tranzacția și prețul la care este de fapt executată. Este unul din motivele pentru care se recomandau mai sus ordinele limită, din cauza situațiilor care pot apărea rapid în piață în perioadele de fluctuație mare. Activul este tranzacționat la cel mai favorabil preț oferit ceea ce poate însemna diferite lucruri pentru participanții la piață. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte