Unde se mai discută despre adopția criptomonedelor în lume?

Unde se mai discută despre adopția criptomonedelor în lume?
Unde se mai discută despre adopția criptomonedelor în lume? / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 27/09/2022, 10:00

Adopția criptomonedelor reprezintă un trend ascendent: în 2021 se estima că sunt aproximativ 300 milioane de utilizatori crypto în toată lumea, și această cifră continuă să crească vertiginos pe măsură ce interesul pentru criptomonede crește tot mai mult. El Salvador și Replublica Centrafricană sunt țări care au adoptat Bitcoin drept metodă de plată oficială în 2021 și în 2022, însă sunt și altele care fac pași spre adopția crypto.

Este probabil ca țările cu venituri mici să fie early adopters, deoarece au suferit mai mult economic în trecut decât restul, având monede mai slabe și extrem de vulnerabile la schimbările pieței, ceea ce declanșează o inflație mai mare. Majoritatea țărilor în curs de dezvoltare devin dependente de monedele principale ale lumii, cum ar fi dolarul american, pentru a finaliza tranzacțiile, însă dependența de moneda unei alte țări vine și cu probleme, adesea foarte costisitoare. Un dolar american mai puternic, de exemplu, va afecta perspectivele economice ale piețelor emergente, deoarece țările în curs de dezvoltare și-au asumat multe datorii în dolari în ultimele decenii. Adoptarea Bitcoin ar putea reprezenta o soluție: aceste țări ar avea o monedă care nu este influențată de condițiile pieței din propria economie, nici indirect de condițiile din economia unei alte țări. De asemenea, ar deveni atractive pentru investitori și traderi care caută să se relocheze.

Panama ar fi prima pe listă gata să urmeze calea deschisă de El Salvador și Republica Centrafricană. Țara a avut un proiect de lege în discuție care ar fi făcut criptomonedele mijloc legal de plată, însă, președintele Laurentino Cortizo, a respins parțial acest proiect la jumătatea lunii Iunie 2022. Totuși, nu l-a respins în totalitate, așa că, acum se dezbate asupra obiecțiilor pe care le-a ridicat. Proiectul trebuie apoi să treacă printr-o a doua și a treia dezbatere, unde vor fi votate doar punctele cu obiecțiile ridicate de președinte, ceea ce înseamnă că Panama este foarte probabil să devină adoptator oficial al criptomonedelor ca mijloc legal de plată, din moment ce Congresul aprobase proiectul de lege cu majoritate de 40 pentru și zero contra, iar aceste obiecții ale președintelui ar putea doar întârzia adoptarea.

O altă țară de la care se așteptau vești este Paraguay: Senatul a adoptat la jumătatea lunii trecute legea care reglementează mineritul și tranzacționarea crypto, permițând oficial ambele activități. Urmează acum ca executivul să aprobe sau să respingă proiectul. Este un progres substanțial pentru Paraguay după ce Senatul a aprobat proiectul în Decembrie 2021, apoi Camera Deputaților l-a adoptat cu modificări, astfel că s-a întors în camera superioară, iar acum proiectul e aprobat de ambele camere.

Pentru mineri, legea prevede obligația de a solicita autorizație pentru consumul industrial de energie electrică și o licență. Avantajul este că Paraguay oferă energie foarte ieftină, în jur de 5 cenți pe kilowatt-oră, așa că speră să atragă mineri internaționali folosind tarifele scăzute ale energiei electrice din țară. Se speculează că vor urma curând: Argentina, Brazilia, Guatemala, Honduras și alte țări din America de Sud, conform declarațiilor unor politicieni din respectivele țări. Inflația, hiperinflația și deflația, precum și crizele economice și politice fac țările din America de Sud să fie candidate perfecte pentru adopția oficială de criptomonede. La acestea se adaugă absența serviciilor bancare tradiționale pentru mare parte a populației.

În Argentina, de exemplu, nivelul inflației a crescut la 42% în 2020. Și mai rău: în Venezuela, unde inflația a atins un vârf de 1,8 milioane la sută în 2018, prognozele prevăd că inflația va fi redusă la 1.400 la sută la sfârșitul anului 2021, deci tot extrem de ridicată. Nu e de mirare că venezuelenii au început să facă trading de criptomonede și monede digitale mult mai devreme decât mulți dintre vecinii lor, în încercarea de a depăși hiperinflația. Ne amintim de exemplu că țara a lansat prima monedă digitală susținută de stat din lume, Petro, în 2018, acoperită de rezervele de petrol. Pe măsură ce moneda țării s-a deteriorat și tulburările civile au continuat să crească, tranzacțiile cu criptomonede au crescut. Mulți de îndată ce își primesc salariul sau câștigă bani având o activitate, îi convertesc imediat în Bitcoin.

Și alte țări fac mișcări în direcția folosirii crypto, nu doar țările din America Latină. De exemplu Cuba, care recunoaște și reglementează oficial criptomonedele. Motivul aici are legătură cu dorința de a se îndepărta economic de Statele Unite, care a înăsprit reglementările privind transferurile de bani.

În Ucraina de exemplu, în Septembrie 2021, parlamentul țării a adoptat o lege de legalizare și reglementare a criptomonedei printr-un vot aproape unanim, deci, uşor uşor, viitorul devine crypto.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase