Ministrul Stelian Ion forțează revocarea șefului Inspecției Judiciare. Care este metoda Ministerului Justiției de eliminare a lui Lucian Netejoru

Publicat: 30 06. 2021, 15:36
Actualizat: 30 06. 2021, 15:55
Stelian Ion, ministrul Justiției (sursa: Gov.ro) și Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (sursa: Mediafax)

Se tulbură apele din ce în ce mai mult în Justiție, după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, s-a hotărât să facă tot posibilul pentru îndepărtarea judecătorului Lucian Netejoru de la șefia Inspecției Judiciare.

După ce a participat marti, 29 iunie, la ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii, unde a susținut că trebuie făcută o comisie care să pună în discuție revocarea lui Netejoru, ba chiar a subliniat că acesta are și varianta demisiei, Ministerul Justiției a transmis și un comunicat de presă în care se cere aceeași revocare a șefului IJ, arătând argumentele pe care instituția le are în susținerea acestui demers.

În plenul CSM, Stelian Ion a declarat – referindu-se la expirarea mandatului lui Netejoru, interimatul și renumirea acestuia ca șef dup ce Guvernul PSD a dat o ordonanță – că ”nu ne putem imagina că legătura sa cu factorul politic a dispărut dintr-o dată”.

Ministrul a fost pus la punct imediat de către judecătoarea Simona Marcu, care i-a replicat că are “un discurs de om politic” și i-a amintit că pe rolul instanțelor se află mai multe cauze legate de acest aspect, drept urmare nu este cazul să se discute despre asta câtă vreme instanțele nu au ajuns la o decizie.

“Mi se pare neinspirată afirmația că activitatea domnului Lucian Netejoru ar fi fost influențată de politic pentru că a asigurat interimatul prin Ordonanță de Urgență. Lucian Netejoru a fost numit de CSM în urma unui concurs”, a spus judecătoarea Marcu.

Reprezentantul societății civile în CSM, Victor Alistar, a completat cele spuse de judecătoarea Marcu, explicându-i ministrului că întrucât CSM nu a făcut nimic ca să declanșeze în timp util acest concurs, până la expirarea primului mandat al lui Lucian Netejoru, pentru deblocarea situației a fost nevoie de acea Ordonanță a Guvernului ca să se asigure interimatul. “Prin Ordonanță s-a stabilit modalitatea de asigurare a interimatului, nu altceva, a subliniat Alistar.

De ce vrea Stelian Ion revocarea lui Netejoru

Conform comunicatului Ministrului Justiției ce a urmat ședinței tensionate de la CSM, cererea de revocare se bazează pe ultimul raport MCV în care Inspecției Judiciare îi sunt aduse unele critici, iar experții Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorările în ce privește funcționarea Inspecției Judiciare ca un instrument de presiune la adresa magistraților care critică direcția reformelor în justiție sau scurg informații în spațiul public.

În plenul CSM a fost dezbătut, marți, Raportul de constatări faptice Auditul extern al managementului Inspecției Judiciare pe anul 2020. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a solicitat respingerea acestui raport, constituirea și convocarea comisiei prevăzute la art. 67 alin. 5 din Legea nr. 317/2004, în vederea analizării modului de îndeplinire a atribuțiilor manageriale de către inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, a  propunerii de revocare din funcție a inspectorului-şef şi stabilirea unui calendar pentru desfășurarea acestei proceduri de revocare. Plenul CSM a respins doar solicitarea de amânare a dezbaterii acestui subiect și “a luat act de Raport, care va fi avut în vedere de Comisia  prevăzută de art.67 alin.(5) din LEGEA 317/2004”

“Argumentele care, în opinia Ministrului Justiției, au legitimat pe deplin acest demers au rezultat din cuprinsul Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare din 08.06.2021 (Raportul MCV 2021), din cuprinsul hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la 18.05.2021 în cauzele conexate C 83/19, C 127/19, C 195/19, C 291/19, C 355/19 și C 397/19, din cuprinsul Hotărârii Secției pentru Procurori a C.S.M. nr. 230/23.03.2021 şi al Rapoartelor anuale de activitate ale Inspecției Judiciare pe anii 2019 şi 2020”, se arată în comunicatul ministerului Justiției.

Ce magistrați sunt în vizorul Inspecției Judiciare

Mai mulți judecători și procurori fac obiectul verificărilor pe linie disciplinară. Printre aceștia îi regăsim pe Bogdan Pîrlog, procuror militar activist, copreședinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, și pe Cristi Vasilică Danileț, alt vocal din sfera Justiției.

Ultimele cercetări care îl vizează pe Pîrlog sunt legate de afirmațiile făcute într-un comunicat al asociației în legătură cu colegii procurori militari. După apariția acestui comunicat jignitor la adresa magistraților, 39 de procurori militari, în frunte cu șefii lui Pîrlog, au făcut plângere la Inspecția Judiciară.

În ce îl privește pe judecătorul Cristi Danileț, acesta este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru un text publicat într-un volum despre asaltul făcut de fosta guvernare PSD asupra Justiției. Inspecția Judiciară a fost sesizată pe acest caz chiar de președintele CSM, Bogdan Mateescu, în luna februarie 2021.

Recent, Inspecția Judiciară s-a autosesizat și cu privire la judecătorul care, peste obiectul acțiunii pe care o avea de judecat, a decis să desființeze prin hotărâre Secția Specială, argumentând că așa ar fi decis CJUE. Este vorba despre judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, care este cercetat de inspectorii judiciari pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.