10 curiozități despre cofeină

Publicat: 05 05. 2016, 12:57
Actualizat: 19 03. 2019, 17:41

Acestea sunt câteva curiozități despre una dintre cele mai iubite băuturi din lume, conform CSID.

1. Moartea survenită ca urmare a consumului excesiv de cofeină este rară, dar nu improbabilă

În cazuri foarte rare, atunci când cofeina este consumată în cantități excesive, poate avea efecte letale. În 2014, doi tineri americani în vârstă de 24 de ani au murit ca urmare a unui supradozaj cu cafea instant. Specialiștii avertizează, în special tinerii care consumă frecvent acest tip de cofeină, faptul că este mult mai dăunătoare față de cafeaua normală, măcinată.

2. Sevrajul intervenit ca urmare a stopării consumului de cofeină este real

În ultima versiune a DSM (Manualul de statistici și diagnostice al tulburărilor psihice) a fost recent introdus sevrajul intervenit ca urmare a lipsei consumului de cofeină. Manifestările pot apărea în decurs de 12-24 ore de la oprirea consumului și includ migrene, vărsături, stări de greață, oboseală cronică, depresie și dificultăți de concentrare alături de multe altele.

3. Oamenii nu sunt cu adevărat dependenți de cofeină

Spre deosebire de consumul opioidelor, consumul cofeinei nu poate fi considerat în adevăratul sens al cuvântului o formă de adicție. La nivel neurologic, consumul cofeinei nu oferă aceleași efecte precum consumul drogurilor, motiv pentru care este acceptat din punct de vedere social.

4. Cofeina se găsește într-o multitudine de locuri

De la bomboane până la săpunuri, cofeina a devenit un produs care se găsește aproximativ oriunde, având rolul de a energiza oamenii. Industria de cosmetice se folosește din ce în ce mai des de cofeină și de comercializarea acesteia, părând să dețină un succes enorm. De asemenea, cofeina este un ingredient care se găsește chiar și la nivelul pastilelor, mai exact în cele destinate durerilor de cap.

5. Boabele de cafea provin dintr-un fruct roșu

Boabele negre de cafea provin, de fapt, dintr-un fruct a cărui culoare este roșu aprins. Modalitatea prin care ele devin închise la culoare se datorează procesului de prăjire a acestora.

6. Cafeaua verde este considerată mult mai sănătoasă pentru organism

Spre deosebire de cafeaua procesată, neagră, cafeaua verde, neprăjită este considerată mult mai sănătoasă pentru organism. Aceasta are proprietăți care ajută la îmbunătățirea sistemului nervos central și este recomandată de către nutriționiști în dietele de pierdere a kilogramelor în plus.

7. Cofeina poate amplifica efectele stresului

Deși utilă în amplificarea nivelului de energie în organism, cofeina poate amplifica efectele stresului și percepția globală a acestuia. Acest lucru este mai degrabă frecvent în cazul oamenilor cu probleme cardiace sau diabet.

8. Cofeina din plante acționează precum un pesticid natural

Nu degeaba se recomandă turnarea zațului de cafea în plantele din ghiveci! Cofeina are rolul de a proteja plantele de atacanții nedoriți și de a le reda vitalitatea. De asemenea, cofeina împiedică creșterea buruienilor în jurul plantelor, păstrând o suprafață curată.

9. Cofeina se păstrează în sânge timp de câteva ore

Cofeina este absorbită la nivelul țesuturilor în decursul a 45 de minute după ce aceasta a fost ingerată. Când vine vorba de eliminarea ei și curățarea organismului însă, nu mai este la fel de ușor, aceste procese durând de la 2 până la 4-5 ore.

10. Albinelor le place cofeina

Nu numai că și albinele consumă cofeină, dar s-a dovedit științific faptul că aceasta are rol de stimulare a sistemului nervos în rândul acestora prin ajutarea memoriei de lungă durată. Explicația pentru care albinele se întorc la nectarul aceleiași flori constă în faptul că acesta conține doze mici de cofeină.