5 secrete pe care doar nutriționiștii le cunosc

Publicat: 22 02. 2016, 10:09

1. Singurul lucru care contează mai mult decât ceea ce mănânci este…

Oamenii sunt foarte preocupați să aleagă alimente care nu îngrașă, dar cantitatea de mâncare consumată contează mult mai mult. Cu alte cuvinte, poți mânca orice în moderație. Cerealele, nucile și semințele sunt foarte sănătoase, dar încearcă îți limitezi clar porțiile. La micul dejun, folosește o măsură pentru cereale sau un bol pentru a ști exact cât mănânci. Fiți atenție la porțiile de la restaurant și încercați să comandați aperitive sănătoase, supe, salate sau porții mai mici.

Jumătate din farfuria ta trebuie să conțină legume, în acest fel vei fi mai puțin tentat să comanzi alte feluri de mâncare. În cazul salatelor, poți cere dressing-ul separat.

2. Alimentele pe care eviți să le consumi și nu ar trebui sunt…

Un lucru este sigur: în ultimii ani am fost de-a dreptul bombardați cu diferite teorii despre carbohidrați, dar adevărul este că nu toți carbohidrații sunt nesănătoși. De fapt, unii dintre ei sunt foarte importanți pentru organismul nostru, mai ales dacă sunt consumați în cantități moderate. Carbohidrații bogați în fibre precum cerealele integrale sunt o sursă excelentă de energie. Mai mult, acești conțin fitonutrienți, care protejează de anumite boli, conferă senzația de sațietate și pot fi de ajutor în controlul porțiilor și contribuie la reglarea glicemiei. Cerealele integrale protejează împotriva bolilor cronice, poate chiar mai mult decât alimentele care conțin fibre vegetale.

3. Singurele alimente pe care le poți consuma fără rețineri sunt…

Deși de obicei, nutriționiștii recomandă limitarea consumului și chiar evitarea anumitor alimente, există  produse pe care le poți consuma fără rețineri. Condimentele și ierburile aromatice nu ar trebui să lipsească din dieta ta. Mai mult de 2000 de fitonutrienți au fost identificați în condimente și ierburi aromatice – unele dintre ele accelerează metabolismul, altele acționează asupra nivelului zahărului din sânge, în timp ce unele dintre ele îmbunătățesc  memoria.

Și mai bine, condimentele nu au calorii sau sare, doar arome. Le puteți folosi cu încredere la gătit pentru a da gust mâncării și a limita consumul de sare.

Citește în continuare pe Csid.ro.