Alimente pe care le poți mânca după depășirea termenului de valabilitate

Publicat: 01 06. 2014, 11:13
Actualizat: 20 03. 2019, 17:35

Data de expirare a alimentelor, pe care o găsim menționată pe ambalaje, este doar o estimare realizată de către producător. Unele dintre acestea pot fi consumate și după acest termen de valabilitate, scrie Yahoo Lifestyle.

Mirosul sau textura alimentelor și a produselor pot fi două caracteristici pe care le putem lua în considerare pentru a ne da seama dacă acestea mai sunt sau nu bune pentru consum.

Orice miros similar fermentat, asemenea alcoolului, care provine de la fructe, spre exemplu, este un semn că acestea trebuie aruncate. Dacă puiul sau peștele au o textură lipicioasă și ele trebuie să ajungă cât mai repede la gunoi.

Mai jos, câteva sfaturi utile care te pot ajuta să îți dai seama dacă mâncarea s-a stricat.

OUĂ

Îți poți da seama dacă un ou mai este bun printr-un test simplu. Introduci oul într-un vas cu apă și dacă acesta plutește înseamnă că este stricat și nu trebuie consumat. Dacă nu, îl poți mânca liniștit.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

PÂINE

Dacă vrei să păstrezi pâinea proaspătă pe o perioadă mai lungă de timp, tot ce trebuie să faci este să o pui în congelator. Pâinea va rămâne astfel bună de mâncat câteva luni în plus față de data sa de expirare.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Sursă: YouTube

CARNE

Produsele din carne, precum șunca sau cârnații, ar trebui mâncate cât mai repede după ce au fost cumpărate, având în vedere că procesul lor de fabricație le poate expune la bacterii.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Carnea de pui și cea de porc ținută în condiții neadecvate sau mâncată la timp îndelungat după preparare este considerată una dintre cele mai des întâlnite cauze ale apariției toxiinfecțiilor alimentare în Marea Britanie.

PEȘTE

Peștele poate fi păstrat pentru circa patru săptămâni. Din păcate, nu putem ști exact când a fost acesta pescuit și cât timp a stat în vitrinele frigorifice ale magazinelor.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Dacă acesta nu prezintă niciun miros neobișnuit și dacă nu este lipicios, atunci nu reprezintă un pericol și poate fi consumat.

LAPTE

Dacă depozitezi laptele în partea din spate a rafturilor frigiderului îl poți păstra pentru mai mult timp decât dacă îl așezi pe rafturile amplasate pe ușa acestuia unde temperatura nu este la fel de scăzută.

FOTO: Andreea Alexandru/Publimedia

Pentru a-ți da seama dacă mai poate fi consumat sau nu trebuie doar să îl miroși.

PASTE

Dacă nu au un miros neobișnuit sau dacă sunt depozitate în recipiente închise ermetic atunci pastele sunt bune de consumat.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Pastele care nu s-au stricat sunt, totodată, tari.

Sursă: YouTube