Alimentul care poate fi otravă pentru organism

Publicat: 16 12. 2016, 09:42
Actualizat: 02 10. 2018, 14:22

Zahărul conținut de toate aceste produse atacă smalțul dinților, provoacă carii și urgențe medicale greu de rezolvat în perioada în care multe cabinete stomatologice sunt închise.

 „Zahărul este o otravă pentru întregul organism uman, nu doar pentru dinți. Societatea modernă a ajuns să consume zilnic cantități impresionante de zahar rafinat, acesta găsindu-se ascuns în tot felul de alimente procesate, alături de binecunoscutele dulciuri consumate în exces. S-a calculat că un adult european consumă circa 40kg zahăr/an,  iar asta duce la grave probleme de sănătate, în special prin slăbirea sistemului imunitar. Organismul uman devine mai vulnerabil pentru bacterii, viruși, ciuperci și dezvoltă astfel diverse afecțiuni.

 Zahărul trebuie pe cât posibil înlăturat din alimentație. Pentru perioada de trecere si acomodare, se pot folosi îndulcitori alternativi, ca extract de stevie, xylitol, sirop de arțar, melasă etc. Fructele proaspete sau smoothie-urile din fructe și laptele de migdale sunt de consumat între mese, și înlocuiesc dulciurile clasice.

Studiile actuale arată că Xylitolul, înlocuitorul zahărului, protejează dinții de carie, reduce placa bacteriană si favorizează mineralizarea. Este recomandabil chiar ca, după fiecare masă, să se consume gumă de mestecat cu xylitol”, explică dr. stomatolog Oana Florea.