Alimentul care provoacă efecte euforice similare cu marijuana

Publicat: 24 12. 2014, 17:34

Mirosul trufelor negre este de multe ori descris prin termeni precum „teluric”, „înțepător”, „euforic” și chiar „sexy”. Aceste delicatese, care se vând cu prețuri cuprinse între 1.350 și 4.700 de dolari pe kilogram, îi fac pe câinii și porcii antrenați pentru a le găsi să fie cuprinși de frenezie.

Cercetătorii din Italia au descoperit că o „moleculă a fericirii”, similară cu un compus din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC), ar putea fi vinovată de puterile „vrăjite” ale trufelor negre.

Noua moleculă, care face parte din clasa anandamidelor, se comportă la fel ca ingredientul cu efecte psihotropice din marijuana, determinând eliberarea substanțelor chimice din creier care induc starea de bună dispoziție.

Mauro Maccarrone, autorul studiul, profesor la Università Campus Bio-Medico din Roma, spune că anandamidele determină, de asemenea, în organismul uman, sinteza de melanină.

Oamenii de știință a denumit compusul descoperit recent prin sintagma „moleculă a fericirii” având în vedere felul în care aceasta influențează starea de dispoziție, memoria, apetitul și depresia. Prezența ei în trufele negre determină culoarea întunecată a plantei.

Savanții au descoperit că aceste ingrediente culinare extrem de apreciate nu sunt însă înzestrate cu receptorii obișnuiți de care se atașează anandamidele, fapt care înseamnă că nuanța întunecată a plantelor nu le aduce acestora niciun avantaj chimic.

În schimb, se crede că trufele negre au evoluat pentru a prezenta această structură chimică pentru a încuraja animalele – în general câini și porci – să le detecteze cu ajutorul mirosului.

Deși pare o contradicție, întrucât nicio plantă nu și-a dezvoltat o strategie de înmulțire ce vizează distrugerea ei de către animale, sporii minusculi ai acestor ciuperci au șanse mai mari să se răspândească pe un teritoriu mai vast dacă animalele, intoxicate cu anandamine, mănâncă trufele negre, în loc să le lase în pace.

Oamenii de știință vor să analizeze în lunile următoare dacă trufele albe, roșii și cele din varietatea Bianchetto și-au dezvoltat același profil chimic.