• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria nu sunt nume obișnuite. VEZI explicația lingvistică a denumirii uraganului Irene

Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria nu sunt nume obișnuite.  VEZI explicația lingvistică a denumirii uraganului Irene
Numele sutelor de furtuni violente care se abat asupra a numeroase locuri a devenit o adevărată preocupare pentru oamenii de știință. De altfel, istoria denumirii uraganelor are câteva secole vechime.

Numele sutelor de furtuni violente care se abat asupra a numeroase locuri a devenit o adevărată preocupare pentru oamenii de știință. De altfel, istoria denumirii uraganelor are câteva secole vechime. Numele uraganului Irene, așteptat să lovească coasta de est a Statelor Unite ale Americii, a fost folosit ultima oară în 2005, dar atunci s-a încadrat la categoria a II-a pe scara Safir-Simpson, care măsoară amploarea calamităților naturale. Experții estimează că actualul dezastru va fi de categoria a IV-a.

Înainte de anul 1950, uraganele nu erau botezate nicicum, ele neavând un nume. De aceea, acestea erau pur și simplu descrise prin anumite sintagme. „1935 Labor Day hurricane”/”Uraganul din Ziua Muncii, 1935” și „1821 Norfolk and Long Island hurricane”/”Uraganul din Norfolk și Long Island, 1821” sunt numai două exemple de acest tip. Odată cu acest an de referință – 1950 – uraganele au început să fie denumite, dar pentru că primeau preponderent aceleași nume (n.r. care se repetau în fiecare an), s-a creat o confuzie în identificarea lor.

În 1950, Organizația Mondială de Meteorologie (WMO) a aprobat botezarea uraganelor după un sistem alfabetic, folosind un cod radio militar.

Din 1953 până în 1979, meteorologii din cadrul armatei SUA au început să dea nume de femei furtunilor, care ar fi aparținut iubitelor sau soțiilor lor.

Sistemul de care se ține astăzi seama în denumirea uraganelor datează din 1979. În acel an, cicloanele au început să fie „botezate” prin nume de bărbați și femei, în ordine alfabetică, de la A la Z, unul dintre primele nume de acest gen fiind Able.

În fiecare an, Organizația adoptă un numar de 21 de nume pentru uragane, alternându-se unul feminin cu unul masculin, iar denumirile sunt refolosite la șase ani. În cazul unui uragan devastator, cu pierderi omenești, numele respectiv este retras, iar WMO alege altul, care începe cu aceeași literă.

În 2011, odată cu reluarea ciclului, au fost alocate următoarele denumiri pentru uragane: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney. Anul viitor, în 2012, lista va începe cu Alberto, Beryl, Chris, și așa mai departe. Acum șase ani, după ce Uraganul Katrina a lovit coasta Mexic și orașul New Orleans, numele acesta a fost retras definitiv de pe „listă”. Prin această măsură, WMO a redus eventualele confuzii lingvistice și a arătat respect pentru victimele care și-au pierdut viața atunci, în urma acestui dezastru natural. Potrivit CS Monitor, s-a procedat la fel în cazul a 74 de uragane care au lovit coastele Atlanticului. Numele Katrina a fost înlocuit atunci cu Katia.

Tags:
Inchide